De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Van losse ingrediënten naar smakelijk gerecht

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Van losse ingrediënten naar smakelijk gerecht

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In deze dubbelpublicatie beschrijven we de doorontwikkeling van een hybride leeromgeving bij de Middelbare Horeca School (MHS) van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. De
Middelbare Horeca School ontwikkelde zich van een praktijkgerichte onderwijsafdeling tot een
hybride leeromgeving, waar schoolse leerprocessen zich verweven met leerprocessen in de beroepspraktijk. Gedurende vier jaar (2010-2013) hebben we de ontwikkelingen binnen de Middelbare Horeca School gevolgd, expliciet gemaakt en vastgelegd om lessen te kunnen trekken over het ontwerpen van hybride leeromgevingen. Deze lessen hebben een dubbel karakter.
Aan de ene kant gaan ze over de ontwerpprincipes op basis waarvan ook in andere contexten een hybride leeromgeving kan worden ontworpen. Deze ontwerpprincipes bieden handvatten om het concept ‘hybride leeromgevingen’ in de eigen praktijk inhoudelijk vorm te geven. Met inhoud alleen kom je er niet. Aan de andere kant is ook aandacht nodig voor het proces: het proces van ontwerpen en veranderen. De geleerde lessen hebben dus ook betrekking op het
ontwerpproces en het sturing geven aan de bijbehorende verandering.
Deze dubbelpublicatie beschrijft de Middelbare Horeca School als een casestudy die interessante inzichten biedt voor een breed publiek: beleidsmakers werkzaam in instituutsgebonden en landelijke beleidsprocessen, (praktijkgerichte) onderzoekers, onderwijsmanagers of projectleiders in besluitvormings- en innovatieprocessen, onderwijsontwikkelaars die leeromgevingen met een hybride karakter aan het vormgeven zijn. En last but certainly not least, opleiders die werkzaam zijn in leeromgevingen met een hybride karakter.
Deze kant van de publicatie beschrijft het praktijkgerichte onderzoek naar de achterliggende ontwerpprincipes. Draait u het boek om, dan heeft u de publicatie voor u waarin we ingaan op het proces van ontwerpen en veranderen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
Opleiding
InstituutKenniscentrum Kwaliteit van Leren
Lectoraat
Gepubliceerd in
Datum2016-06-01
TypeBoek
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk