De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Evaluatie van het laadregime en het energieverbruik van een Spijkstaal Caravelle

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Evaluatie van het laadregime en het energieverbruik van een Spijkstaal Caravelle

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Variabele voertuigkosten zijn direct verbonden aan het energieverbruik en dus aan het gebruik van een voertuig. Een chauffeur die het gaspedaal als een schakelaar gebruikt (geen gas of volgas) zal een hoger verbruik kennen dan een chauffeur die het gaspedaal heel rustig bedient, zonder plotselinge veranderingen. Naast een veelvoud aan technische parameters, de gebruikte techniek, de voertuigtractiebatterijen, etc., is dit aspect te zien als een hoofdparameter ten aanzien van het energieverbruik van een voertuig.
Bij voertuigen met een alternatieve aandrijflijn wordt vaak gebruikgemaakt van een elektrische motor, hetzij voor de hoofdaandrijving (een Batterij Elektrisch Voertuig (BEV) of een Serieel Hybride Elektrisch Voertuig (SHEV)) of voor als tweede aandrijfmogelijkheid (Parallel Hybride Elektrisch Voertuig (PHEV)). Naast de eerder genoemde technische parameters, speelt bij het type voertuig dat de voertuigbatterijen vanuit het lichtnet kan laden, een tweede factor een rol: de wijze van laden van de voertuigbatterijen.
Voor het bepalen van het effect van de wijze van het laden, op het energetische rendement van het voertuig, is in opdracht van de Nederlandse Onderneming Voor Energie en Milieu (de Novem, projectnummer: 243.100.6010) door twee studenten van de HTS Autotechniek, hier een onderzoek naar uitgevoerd. De externe rapportage van het onderzoek is door de beide begeleiders van de afstudeeropdracht uitgevoerd.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
InstituutInstituut Automotive
Datum2000-12-08
TypeWorkingpaper
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk