De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het optreden van voorspankrachtverliezen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het optreden van voorspankrachtverliezen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Is er een mogelijkheid om het voorspankrachtverlies te meten wat optreedt in een bout en zijn er grote verschillen merkbaar in verschillende omstandigheden? Dit is een vraag die speelt bij het Nedschroef Techno Centre, omdat hier nog steeds weinig over bekend is en ook omdat de markt naar een antwoord vraagt. In dit verslag wordt er antwoord gegeven op deze vraag.

Voorspankracht is een kracht die de delen bij elkaar houdt. Zonder deze kracht zou de bout los kunnen trillen en zouden de delen los kunnen komen. Een juiste voorspankracht is dan ook essentieel om delen bij elkaar te houden. Een bout met de juiste voorspankracht kan krachten weerstaan in bedrijfsomstandigheden waar een bout zonder voorspankracht meteen zou falen. Dit komt doordat een bout onder voorspanning niet de gehele kracht te verduren krijgt van het systeem, maar slechts een fractie daarvan, waardoor deze een veel langere levensduur krijgt.

De automobielindustrie wil graag weten wat er met de voorspankracht gebeurt, zodra deze belast wordt in verschillende arbeidsomstandigheden. Dat er voorspankracht verloren gaat is bekend, maar in welke mate en of dit verlies verschilt onder verschillende omstandigheden is onbekend. Deze onbekendheid roept grote vragen op in de markt die beantwoord moeten worden.

Een methode die dit verlies kan aantonen is ontwikkeld tijdens deze afstudeerperiode en weergegeven in dit verslag. Deze methode kan voor elke bout exact aantonen wat het verlies is geweest tijdens de test. Hij kan worden toegepast op elke ultrasoon meetbare bout, niet ultrasoon meetbare bouten zullen eerst moeten worden aangepast.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingAutomotive
AfdelingAcademie Engineering en Automotive
Datum2011-05-23
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk