De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Commusiceren: Communiceren met meervoudig complex gehandicapte kinderen door middel van muziek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Commusiceren: Communiceren met meervoudig complex gehandicapte kinderen door middel van muziek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Communicatie is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn wij bezig met communiceren. In direct of indirect contact met anderen kunnen wij aan hen duidelijk maken hoe het met ons gaat, wat we willen en niet willen. We kunnen met hen discussiëren, afspraken maken et. cetera. Voor meervoudig complex gehandicapte kinderen is dit niet zo vanzelfsprekend. Zij beschikken vaak niet over de mogelijkheden om taal te begrijpen of te gebruiken. Muziek, als eeuwenoud communicatiesysteem en vaak bestempeld als universele taal, biedt mogelijkheden voor deze kinderen om te kunnen communiceren.
Muziektherapeuten werken al jaren aan communicatieve doelen met meervoudig complex gehandicapte kinderen, maar er is nauwelijks literatuur voorhanden betreffende dit specifieke thema. Vanuit het beroepsveld is er echter een duidelijke behoefte aan onderzoek hiernaar. In dit onderzoek sluit ik me daarbij aan en stel ik mezelf tot doel een inventarisatie te maken van de mogelijkheden hoe muziektherapie kan worden ingezet om communicatie bij meervoudig complex gehandicapte kinderen te bevorderen.
De resultaten en de conclusie van dit onderzoek zijn gebaseerd op literatuur, interviews met zes muziektherapeuten die werkzaam zijn op dit gebied en op mijn eigen ervaringen hieromtrent. De resultaten en de conclusie geven een beeld van hoe een muziektherapeut te werk kan gaan ter bevordering van communicatie met meervoudig complex gehandicapte kinderen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
InstituutInstituut Sociale Studies
Datum2010-08-09
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk