De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Diabetes Gravidarum 2

Een onderzoek naar passend voorlichtingsmateriaal ter ondersteuning van de diëtistische behandeling van vrouwen met diabetes gravidarum bij ParaMáx Veldhoven

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Diabetes Gravidarum 2

Een onderzoek naar passend voorlichtingsmateriaal ter ondersteuning van de diëtistische behandeling van vrouwen met diabetes gravidarum bij ParaMáx Veldhoven

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is opgezet in opdracht van ParaMáx, het paramedisch centrum in het Máxima Medisch Centrum te Veldhoven. Bij de diëtisten van ParaMáx rees de vraag of het huidige voorlichtingsmateriaal dat bij ParaMáx gebruikt wordt ter ondersteuning van de diëtistische behandeling van vrouwen met diabetes gravidarum, aansluit op de wensen en behoeften van deze vrouwen. Diabetes gravidarum is elke vorm van hyperglykemie die tijdens de zwangerschap ontdekt wordt, onafhankelijk of deze afwijking na de zwangerschap weer verdwijnt. De diëtistische behandeling van diabetes gravidarum heeft als doel om de bloedglucose te normaliseren, wat de kans op complicaties verkleint. Door middel van dit onderzoek is een aandeel geleverd aan het optimaliseren van het ondersteunende voorlichtingsmateriaal. Daarbij is antwoord gezocht op de volgende onderzoeksvraag:
Welk voorlichtingsmateriaal, ter ondersteuning van de diëtistische behandeling, past bij de wensen en behoeften van vrouwen met diabetes gravidarum en binnen de randvoorwaarden van ParaMáx?
Door middel van literatuur- en veldonderzoek is onderzocht wat de belangrijkste knelpunten zijn die de hyperglykemie in stand houden. Vervolgens is onderzocht welke gedragsdeterminanten een rol spelen bij deze knelpunten. Bij het opzetten van het voorlichtingsmateriaal is rekening gehouden met deze behoeftes en daarnaast de wensen van de vrouwen met diabetes gravidarum en de randvoorwaarden van ParaMáx.
Gedragingen die bijdragen aan het in stand houden van de hyperglykemie, zijn een onregelmatige koolhydraatverdeling en een lage lichamelijke activiteit.
Uit literatuur- en veldonderzoek blijkt dat attitude de belangrijkste veranderbare gedragsdeterminant is ten aanzien van de koolhydraatverdeling. Attitude, eigen effectiviteit en barrières zijn belangrijke veranderbare gedragsdeterminanten om de lichamelijke activiteit te kunnen verbeteren. Uit veldonderzoek blijkt, omtrent de wensen van vrouwen met diabetes gravidarum, dat zij graag meer informatie zouden krijgen over het ontstaan van diabetes gravidarum, symptomen en gevolgen, variatiemogelijkheden ten aanzien van koolhydraten binnen het dieet, een gezonde voeding bij zwangerschap in het algemeen en beweging bij diabetes gravidarum. Omtrent de vorm van het voorlichtingsmateriaal ging de voorkeur van vrouwen met diabetes gravidarum uit naar een folder.
Het huidige voorlichtingsmateriaal van ParaMáx en het reeds bestaande voorlichtingsmateriaal voldoen niet volledig aan de wensen en behoeften van de doelgroep. Daarom is besloten om de huidige folder van ParaMáx aan te vullen. Met deze aangepaste folder wordt bijgedragen aan het beïnvloeden van de gedragsdeterminanten zodat gedragsverandering kan worden bevorderd. Deze folder is bedoeld om tijdens het eerste consult mee te geven aan cliënten met diabetes gravidarum. Door middel van een proces- en effectevaluatie zal blijken of de folder aan de wensen van de doelgroep voldoet en of deze bijdraagt aan gedragsverandering.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingVoeding en Diëtetiek
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
Academie Paramedische Studies
Datum2013-06-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk