De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

SEM controller

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit afstudeerverslag is geschreven door studenten van de HTS Autotechniek. Beide hebben gekozen voor richting autotronica en de gelijknamige Minor gevolgd. Hun passie en ervaring liggen in het programmeren van controllers en daarmee het regelen van automotive systemen.
Het primaire onderwerp van de afstudeeropdracht is de controller van het HAN Hydromotive voertuig. Deze bevat het regelalgoritme om het brandstofcelsysteem van het voertuig aan te sturen. De verdieping ligt in de optimalisatie van het verbruik. De directe reden van deze verdieping is deelname aan de Shell Eco Marathon 2012. Uit het beschreven afstudeerproces komt een duidelijke hoofdstelling naar voren:
“De energiezuinigheid van een brandstofcelsysteem is afhankelijk van de energieomzetting, energieopslag, interne verbruikers en de aansturing.Het rendement van de dcdc-converter en luchtpomp, drukken het zwaarst op het verbruik.De aansturing van deze componenten en de stabiliteit van het systeem zijn te optimaliseren met de softwareregeling. Het energie-opslagmedium bepaalt het dynamisch gedrag van de stack. Het afstemmen van deze belangrijke componenten op de gebruikssituatie levert de grootste verbruikswinst.”
Voor de opbouw van het eigen systeem is een basisstructuur aangelegd voor degelijke documentatie. Hierin is alle hard- en software van de controller, informatiescherm en logger vastgelegd. Deze structuur is gedurende het project ook door HAN Hydromotive in gebruik genomen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingAutomotive
AfdelingAcademie Engineering en Automotive
Datum2012-06-14
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk