De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

LoverBeu

Een dramatherapeutisch onderzoek gericht op de bijdrage van dramatherapie binnen de behandeling van loverboy slachtoffers met een post traumatische stressstoornis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

LoverBeu

Een dramatherapeutisch onderzoek gericht op de bijdrage van dramatherapie binnen de behandeling van loverboy slachtoffers met een post traumatische stressstoornis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit afstudeeronderzoek is een kwalitatief ontwikkelingsgericht onderzoek naar welke dramatherapeutische werkvormen en interventies effectief zijn in de behandeling aan meisjes die het slachtoffer zijn geworden van een loverboy en daardoor gedwongen in de prostitutie hebben moeten werken.
Wij hadden alle vier een grote interesse voor dit onderzoeksthema en dat maakte dat wij al snel een onderzoeksgroep vormden. Het doel was om uiteindelijk een dramatherapeutische handleiding te ontwerpen voor deze doelgroep. Wij zijn ons daarom gaan richten op het thema loverboys, hun slachtoffers, de problematieken, de doelen en wat dramatherapie kan bijdragen. In ons onderzoek werken wij met de onderzoeksmethode ‘fenomenologie’ en de ‘triangulatie’. Deze zullen wij nader toelichten in het hoofdstuk methoden, op pagina 9 van dit onderzoeksverslag. Deze onderzoeksmethoden hebben ervoor gezorgd dat wij uit veel verschillende kaders informatie konden gaan halen en hierdoor ons onderzoek meer valide hebben kunnen maken. We hebben interviews afgenomen bij uiteenlopende professionals die allemaal iets met het thema van doen hadden. Deze uitgewerkte interviews zijn terug te vinden in bijlage 1, zie p. 38.
Gericht op de dramatherapeutische behandeling van de doelgroep zijn wij ons gaan verdiepen in effectieve methoden, werkwijzen, interventies en attitudes. De doelen van de slachtoffers hebben wij hier aan gekoppeld en wij kwamen al snel tot de conclusie dat de re- educatieve en de supportieve werkwijze een goede aansluiting waren op de doelen die wij uit de onderzoeksresultaten geconstateerd hebben. De doelen richten zich namelijk op de autonomie, grenzen en het zelfbeeld van de meisjes. Kort toegelicht bieden deze werkwijzen veiligheid, structuur maar geeft het ook de mogelijkheid tot verandering en inzicht van gedrag. Waarom dit belangrijk is leest u verder in ons onderzoek. De methodes die wij toepassen zijn de elementen van Woudenberg en het Forumtheater. Beide methodes geven de mogelijkheid om te experimenteren met gevoelens, grenzen, emoties, kwaliteiten en inzicht in het gedrag.
De handleiding die wij ontwikkeld hebben is gebaseerd op de meest essentiële doelen van de meisjes die wij in deze scriptie uitgebreid zullen beschrijven. Wij zijn tevreden over het eindresultaat, we hopen dat de handleiding in de praktijk toegepast gaat worden en hiermee slachtoffers van loverboys geholpen kunnen worden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingVaktherapie
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
Datum2013-09-20
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk