De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Preventie burn-out klachten

Hoe blijven we in balans in een wereld die ons overweldigt?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Preventie burn-out klachten

Hoe blijven we in balans in een wereld die ons overweldigt?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Stress is essentieel voor een mens. Het zet ons op scherp en maakt ons proactief wanneer nodig om te overleven. Een teveel aan stress, ofwel een te lang aanhoudende overlevingsstand, pleegt roofbouw op de fysieke, emotionele en mentale gezondheid, wat maakt dat iemand overspannen of zelfs burn-out kan raken (NPO3, 2017). Burn-out is het fenomeen waarbij iemand emotioneel, psychisch en fysiek uitgeput is, doordat hij maanden, of zelfs jarenlang, eigen waarschuwingssignalen heeft genegeerd en zijn grenzen chronisch heeft overschreden. Iemand is letterlijk opgebrand. Het herstel van een burn-out kan jaren duren (Bierings en Mol, 2012).
Ook ik heb vorig jaar een piek bereikt, tijdens mijn voltijd stage. Mijn overspannenheid, een voorstadium van burn-out, heeft zo’n diepe impact op mij gemaakt, dat ik mij ben gaan onderdompelen in dit fenomeen; ik blijk bij lange na niet de enige…
Uit de meest concrete en recente resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) vanuit TNO/CBS is gebleken dat meer dan één miljoen medewerkers jaarlijks te kampen hebben met burn-outklachten. Werkstress bleek beroepsziekte nummer 1 te zijn (Rijksoverheid, 2015).
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat gebrek aan autonomie (44%) en hoge taakeisen (38%) de grootste oorzakelijke determinanten van burn-outklachten zijn (Rijksoverheid, 2015). Men wordt daarnaast dagelijks, middels allerlei soorten gadgets en (sociale) media, continu overspoeld met urgent lijkende informatie. Het Westers kapitalisme en individualisme maakt de prestatiedruk groter dan ooit (NPO3, 2017). Men is zichzelf kwijtgeraakt (Pol, 2013).
In 2014 bleek dat bijna 14,5% van de werknemers in de gezondheids- en welzijnssector burn-outklachten vertoonden (CBS, 2015). Vele sociaal werkers, die onderdeel uitmaken hiervan, lopen sinds de Kanteling tegen hun ‘eigen’ werkdruk aan; een decentralisatie, gecombineerd met forse bezuinigingen en een vernieuwde bureaucratie maken dat de draaglast voor velen groter wordt dan de draagkracht (Boorsma, 2017).
Met het oog op het groeiende aantal getroffenen en de hedendaagse Westerse samenleving, kan gesteld worden dat burn-outklachten niet vanzelf zullen afnemen. Drie miljoen Nederlandse werknemers geven aan behoefte te hebben aan maatregelen tegen werkstress (Rijksoverheid, 2015). Er moet dus actie ondernomen worden, en wel nú.
Innovatieve ideeën voor dit vraagstuk, door onze beroepsgroep, vóór onze beroepsgroep en de rest van de Westerse samenleving, zijn mijn inziens, als aankomend professional en ervaringsdeskundige, van fundamenteel belang. Burn-outklachten knagen immers aan het fundament van iemands persoon.
Aftakeling en uitval van het individu veroorzaken consequenties op collectief niveau, binnen iedere sector in Nederland. Empowerment komt daarbij (in)direct in het geding.
De vraagstelling binnen dit paper luidt:
“Hoe kunnen maatschappelijk werkers een innovatieve bijdrage leveren aan de preventie van burn-outklachten?”

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingMaatschappelijk Werk en Dienstverlening
Jaar2017
TypeWorkingpaper
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk