De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Snackgedrag onder adolescenten van 14- 16 jaar

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Snackgedrag onder adolescenten van 14- 16 jaar

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Naast de studie vaktherapie drama en mondzorgkunde nemen de studentonderzoekers deel
aan het Honoursprogramma en zijn de studentonderzoekers bezig met hun blik te verbreden
met betrekking op de zorg. Dit onderzoek is voortgekomen uit de studieopdracht van OWE 3
van het Honoursprogramma. OWE 3 betekent het 3e blok van het Honoursprogramma
waarin een onderzoek in het teken moet staan van innovaties in de zorg. De
studentonderzoekers zijn Inge Boelsma en Constance Vonck en gaan een onderzoek doen
naar de onderzoeksvraag:
“Welke onderliggende redenen, voor ongezond snackgedrag noemen adolescenten tussen
de 14-16 jaar zelf?”
De opdrachtgever waar de onderzoekers in dit onderzoek mee gewerkt hebben, is Sander
Hermsen. Hij is in dienst van OnePlanet Research Center. Dit onderzoek ging onder andere
opgesteld worden voor en in samenwerking met OnePlanet Research Center. Dit is een
multidisciplinaire samenwerkingsovereenkomst tussen Wageningen University & Research,
Radboud University, Radboudumc en imec.
Het onderzoek betreft een actueel onderwerp. Door de covid-19 pandemie ging er namelijk
meer aandacht uit naar een gezond eetpatroon. Volgens het Nederlandse Jeugdinstituut
(2021) is er in Nederland onder de 12-16 jarige een stijging van 3% te zien sinds 2018.
15,7% van de vrouwen tussen 12-17 jaar hebben overgewicht en 13,2 procent van de
mannen tussen de 12-17 jaar (Overgewicht - Cijfers | NJi, 2021). Uit deze cijfers blijkt dat
merendeel van de adolescenten geen gezond eetpatroon heeft. NJi (z.d.). zegt dat een van
de belangrijkste redenen voor overgewicht bij adolescenten het snackgedrag is. Binnen dit
onderzoek werd er gekeken naar de onderliggende redenen van het ongezonde
snackgedrag.
Door middel van een kwalitatief onderzoek gingen de studentonderzoekers antwoord geven
op de onderzoeksvraag. Dat bestond uit:
- Diary study door middel van foto’s van het eten
- fotosafari
- contextuele interviews
- Deskresearch
Tijdens het onderzoek hebben de studentonderzoekers opgemerkt dat de omgeving een
grote factor speelt bij het snackgedrag onder adolescenten. De studentonderzoekers raden
een vervolgonderzoek aan om de reden te onderzoeken naar waarom de omgeving veel
invloed heeft op het snackgedrag van een adolescent. En hoe een persoon zelf bewust
wordt van zijn eigen snackgedrag.

Toon meer
OrganisatieHAN University of Applied Sciences
OpleidingVaktherapie
Mondzorgkunde
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
Academie Paramedische Studies
PartnerOneplanet
Datum2021-10-04
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk