De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Doen alsof: het toetsen van oprechtheid van gedrag binnen dramatherapie met antisociale persoonlijkheden en psychopaten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Doen alsof: het toetsen van oprechtheid van gedrag binnen dramatherapie met antisociale persoonlijkheden en psychopaten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond:
Behandelbaarheid van Tbs’ers is een belangrijk discussiepunt. Volgens dramatherapeuten komt oprecht gedrag van patiënten in spontaan spel naar boven. Antisociale persoonlijkheden en/of psychopaten zijn echter heel goed in gewenst gedrag simuleren. De doelstelling in dit onderzoek is een inventarisatie te maken van hoe dramatherapeuten de oprechtheid van gedrag van antisociale patiënten met of zonder psychopathie toetsen en of simuleren binnen dramatherapie mogelijk is.

Methode:
Dit onderzoek is inventariserend en kwalitatief. Door middel van een kwalitatieve interviews met drie dramatherapeuten en één patiënt over de mogelijkheid tot simuleren in dramatherapie, heb ik deze vraag onderzocht. Daarnaast heb ik mijn eigen ervaring met de patiënt en met simuleren in dramatherapie beschreven.

Resultaten:
De dramatherapeuten hebben (drama)technieken om spontaan (en dus oprecht) gedrag uit te lokken, zoals improvisatie. Inleving in een rol toetsen ze door middel van rolwissel en het observeren van fysieke reacties bij antisociale persoonlijkheden en/of psychopaten. De patiënt denkt dat simuleren binnen dramatherapie moeilijker is dan in andere therapieën, maar niet onmogelijk. Dramatherapie leidt tot spontaan spel en dat maakt simuleren moeilijker. Ik ervoer tijdens het simuleren binnen dramatherapie hetzelfde.

Conclusie:
Dramatherapeuten hebben (drama)technieken om oprechtheid van gedrag te toetsen, maar deze zijn niet bewezen. Binnen dramatherapie is simuleren moeilijker voor patiënten met een antisociale persoonlijkheid en/of psychopathie, maar niet onmogelijk.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingVaktherapie
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
Datum2011-08-26
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk