De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwerpen van subframe en aandrijflijn

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontwerpen van subframe en aandrijflijn

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Zomer Motorentechniek is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het reviseren, bouwen en tunen van motoren. Het tunen van deze motoren wordt voornamelijk gedaan bij motoren die worden gebruikt in de autosport zoals rallycross, autocross, race en speedway. Om een grotere naamsbekendheid te krijgen in de rallycross is er besloten om in eigenbeheer een rallycross auto te bouwen. Er is als basis gekozen voor een Ford Fiesta chassis. Deze zal in de rallycross gaan deelnemen in divisie twee. In divisie twee zijn de rallycross auto's uitgevoerd met achterwielaandrijving. Het slagvolume van de motor mag niet meer zijn dan 2000cc. Omdat de Ford Fiesta een voorwiel aangedreven auto is moet deze worden omgebouwd naar achterwielaandrijving. In de afstudeerperiode van februari 2010 t/m juni 2010 is door twee afstudeerders van de HTS-Autotechniek een onafhankelijk achterwielophanging ontworpen die achterwiel aangedreven kan worden. Als aanbeveling in hun afstudeerrapport wordt beschreven dat er een ontwerp moet worden gemaakt van een subframe. Aan dit subframe kan de achterwielophanging worden bevestigd. Aan de hand van deze aanbeveling is met Zomer Motorentechniek de volgende opdracht geformuleerd: Ontwerp een subframe en aandrijflijn voor de Ford Fiesta RC.
Om tot het uiteindelijke resultaat te komen moet er antwoord worden gegeven op de volgende vragen.
- Wat is de ideale gewichtsverdeling voor een rallycross auto? - Welke eisen worden er gesteld aan de aandrijflijn en het subframe? - Welke aandrijflijn configuratie levert het grootste voordeel op voor de rallycross auto? - Welke componenten worden gebruikt voor de aandrijflijn? - Welke krachten moet het subframe weerstaan? - Hoe komt het ontwerp voor het subframe eruit te zien?
Om de antwoorden te vinden op deze vragen is er een ontwerpproces doorlopen. Tijdens dit proces zijn er verschillende onderzoeken gedaan. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn gebruikt bij het ontwerpen van de aandrijflijn en het subframe.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingAutomotive
AfdelingAcademie Engineering en Automotive
Datum2011-01-03
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk