De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Integratie Prescan – VeHIL

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Integratie Prescan – VeHIL

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Welvaart en verstedelijking stellen hogere eisen aan mobiliteit; het moet veiliger, sneller en schoner. Dat kan alleen door de verbinding van technologie en het menselijk gedrag. Daarom richt TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast - natuurwetenschappelijk onderzoek) zich samen met overheden en bedrijven zowel op technologische innovatie als op beïnvloeding van het menselijke gedrag.
Een voorbeeld van een innovatief systeem die de verkeerveiligheid en doorstroming verbeterd is de ‘advanced driver assistance – system’ of kortweg ADAS. Dit voertuigsysteem kan worden gekenmerkt door de aanwezigheid van omgevingssensoren, actuatoren en een boordcomputer. De sensor (vb. radar, camera,…) zet de verkregen informatie om in commando’s. Dergelijke commando’s kunnen variëren van het waarschuwen van de bestuurder om een potentieel gevaarlijke situatie actief te ontwijken of door middel van automatisch remmen en/of sturen.
Uitgebreide ontwikkelingen en testen zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze intelligente systemen veilig en betrouwbaar zijn. Tot nu toe gebeurt de beproeving grotendeels door middel van dure en tijdrovende testen op de weg. VeHIL, de faciliteit van TNO te Helmond brengt hier sinds 2003 verandering in. VeHIL staat voor ‘Vehicle hardware – in – the - loop’. Het is een uniek lab die tot doel heeft de ontwikkeling en het testen van intelligente voertuigen veiliger, goedkoper en beter beheersbaar te maken. Het kan omschreven worden als de ‘missing link’ tussen de simulaties en de wegtesten. VeHIL stelt in staat om volledige ADA - systemen, evenals zijn subsystemen te valideren in gecontroleerde maar realistische omstandigheden. Binnen VeHIL, wordt het testvoertuig, dat uitgerust is met het ADA – systeem op een rollenbank geplaatst. De andere verkeersdeelnemers in het scenario worden gesimuleerd door elektrische robotvoertuigen, de moving bases. Deze voertuigen zijn voorzien van vierwielbesturing en zijn ontworpen om elk denkbaar tweedimensionaal pad uit te voeren.

De voorbereidende taken voor het effectieve testen, het pre –procesgedeelte en het verwerken van de verkregen data, post-processing wordt tot op heden uitgevoerd met behulp van MATLAB/ Simulink. Deze methode is complex en tijdrovend en daarom is TNO op zoek naar een alternatief/ aanvulling en neemt het simulatieprogramma PreScan in overweging.
PreScan (Pre – crash Scenario analyzer) is een software tool die samen door TNO en TASS ontwikkeld wordt. PreScan is een ontwikkelomgeving voor advanced driver assistance systems en er wordt tot nu toe nog geen geïntegreerd gebruik van gemaakt binnen VeHIL. De onderzoeksvragen luiden als volgt;

- Wat zijn de integratiemogelijkheden voor PreScan binnen VeHIL met betrekking tot het pre- en post - proces gedeelte?

- Vormen de gesimuleerde PreScan modellen een voordeel ten opzichte van de huidige gebruikersinterface?

Om een antwoord te krijgen op beide vragen, werd het onderzoek opgesplitst in drie fases; de onderzoeksfase, de ontwikkeling – en simulatiefase en ten slotte de validatiefase.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingAutomotive
AfdelingAcademie Engineering en Automotive
Datum2013-06-10
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk