De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De bus in!

De invloed van het gebruik van de bus op de sociale inclusie van reizigers met een mobiliteitsbeperking

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

De bus in!

De invloed van het gebruik van de bus op de sociale inclusie van reizigers met een mobiliteitsbeperking

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek gaat over de ervaringen van de nieuwe reizigers van Breng met het busvervoer en de implementatie van een innovatief product.
Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning kreeg deze doelgroep een nieuw goedkoop OV-product aangeboden ter vervanging van de vervoerskostenvergoeding voor maatwerkvervoer.
In opdracht van busvervoermaatschappij Breng onderzoeken het kenniscentrum HAN Sociaal en studenten van verschillende opleidingen hoe deze doelgroep het gebruik van het nieuwe OV-product ervaart.
Vanuit de opleiding SPH richt het onderzoeksdoel zich op de invloed van het busvervoer op de sociale inclusie van deze doelgroep. De onderzoeksvraag gaat tevens over dit onderwerp, onderverdeeld in de categorieën sociale contacten, activiteiten, deelname aan de samenleving en zelfredzaamheid.
Naast het narratief onderzoek met 45 nieuwe reizigers wordt er informatie verzameld uit de literatuur. Uit de resultaten kan worden geconcludeerd dat het gebruik van de bus de sociale inclusie van mensen bevordert. De bus is een waardevol vervoersmiddel om deel te nemen aan de samenleving. Tevens bevordert het de zelfredzaamheid van de nieuwe reizigers. Het reizen met de bus naar sociale contacten betekent soms een belemmering voor deze doelgroep door de deels slecht ervaren bereikbaarheid van de bushaltes in wijken. Wat betreft het bereiken van activiteiten vormt de bus een meerwaarde, deze bestemmingen zijn goed toegankelijk voor de nieuwe reizigers.
Uit de vraag vanuit de nieuwe reizigers naar heldere informatievoorzieningen is door de onderzoeksgroep SPH een innovatief product ontwikkeld, een handleiding met uitgebreide stapsgewijze informatie om de zelfredzaamheid van de nieuwe reizigers te blijven bevorderen.

Toon meer
OrganisatieHAN University of Applied Sciences
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
AfdelingAcademie Mens en Maatschappij
PartnerKenniscentrum HAN Sociaal
Datum2016-06-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk