De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Verbindingstechnieken voor een aluminiumframe

lassen of lijmen?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Verbindingstechnieken voor een aluminiumframe

lassen of lijmen?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Met het oog op een schoner milieu wordt er binnen de commerciële voertuigen branche gestreefd naar een reductie van het eigengewicht door gebruik te maken van lichtere materialen en daarmee een brandstofbesparing te realiseren. Bij VDL Bus & Coach wordt aluminium gezien als een geschikt materiaal om een deel van het huidig veelal gebruikte staal te vervangen in constructies waar dat mogelijk is. Zo ook in de zijwanden van de nieuwe coach ‘Futura 2’.
Op dit moment wordt er in de zijwanden van de Futura 2 nog staal gebruikt voor het frame. Er ligt een ontwerp voor een frame opgebouwd uit aluminium, echter moeten de verbindingstechnieken voor dit ontwerp nog gespecificeerd worden. Op basis van een voorstudie is het onderzoek beperkt tot de verbindingstechnieken lassen en lijmen, andere verbindingstechnieken zijn kort bekeken.
Alle mogelijke lasmethoden voor aluminium zijn in kaart gebracht, hierbij is gekeken naar de voor- en nadelen, kosten, benodigde materialen/machines, productiestappen en de arbeidsnormen. Het lijmproces voor aluminium is in stappen uitgezet, met de daarbij behorende eisen en factoren waarmee rekening moet worden gehouden.
Vervolgens is er gekeken naar het concept van de zijwand opgebouwd uit aluminium. Hieruit volgde dat enkele lasmethoden niet toepasbaar zijn voor het verbinden van het frame, deze zijn daarna dan ook buiten beschouwing gelaten. De overgebleven technieken zijn onder elkaar gezet en aan de hand van bepaalde criteria zoals kosten, benodigde materialen/machines, productiestappen en arbeidsnormen is er een keuze gemaakt voor een verbindingstechniek.
De conclusie is dat lijmen als beste verbindingstechniek naar voren komt, voornamelijk op het gebied van kosten en benodigdheden scoort lijmen goed. Tevens wordt bij een lijmverbinding het materiaal niet aangetast bij het verbinden. Binnen VDL Bus & Coach heeft lijmen ook de voorkeur.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingAutomotive
AfdelingAcademie Engineering en Automotive
PartnerVDL Bus & Coach
Datum2012-10-12
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk