De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Isa, een seksuele voorlichting voor meisjes tussen 9 en 12 jaar met een autistisch spectrum stoornis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Isa, een seksuele voorlichting voor meisjes tussen 9 en 12 jaar met een autistisch spectrum stoornis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit is het resultaat van een onderzoek naar een adequate seksuele voorlichting toegespitst op meisjes met een Autistisch Spectrum Stoornis (ASS) in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Dit project is ontwikkeld voor Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland locaties Klein Borculo (te Borculo) en De Isselborgh (te Doetinchem).
Er is door de opdrachtgever gesignaleerd dat er binnen de instelling veel vraag naar uitleg is over verschillende onderwerpen die onder de categorie seksualiteit vallen. Hierbij kan gedacht worden aan vragen over voortplanting, hygiëne, lichaamsverandering en menstruatie. De vragen zijn afkomstig van meisjes binnen de scholgemeenschap in de leeftijd van 9 t/m 12
jaar.
Het probleem van de instelling is dat er geen duidelijk draaiboek en materiaal aanwezig is om de leerlingen voor te lichten. Hierdoor kan er door de medewerkers van de instelling niet
volledig worden ingespeeld op de behoefte van deze meisjes.
Het onderzoek bestaat naast literatuuronderzoek uit twee deelonderzoeken. Deze twee deelonderzoeken bestaan uit interviews met professionals en Good Practices. De populatie bestaat uit professionals uit de praktijk.
Het projectresultaat betreft een draaiboek voor docenten met tips over hoe zij de gewenste thema’s kunnen overbrengen bij meisjes in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar met ASS. Naast dit draaiboek is er een werkboek ontwikkeld met passend (tastbaar) materiaal toegespitst op kinderen met ASS.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingMaatschappelijk Werk en Dienstverlening
AfdelingAcademie Mens en Maatschappij
Datum2011-08-24
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk