De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Mogelijkheden om lichtgewicht te construeren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Mogelijkheden om lichtgewicht te construeren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Vanwege de lage actieradius is het voor een elektrisch voertuig noodzakelijk om zoveel mogelijk energie te besparen. Dat kan door het besparen van gewicht. Er is dan immers minder energie nodig om het voertuig voort te bewegen. Het rapport gaat in op gewichtsbesparing. Het doel is dan ook om een beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden die er zijn om zo licht mogelijk te kunnen construeren.
Er wordt specifiek een antwoord gezocht op de volgende vraag: Welke mogelijkheden tot lichtgewicht construeren zijn te gebruiken bij het ontwerpen van constructies? Door middel van literatuur wordt informatie vergaard over onderwerpen die te maken hebben met lichtgewicht construeren. Vooral boeken en het internet worden gebruikt.
Om lichtgewicht te construeren moet gekeken worden naar de materiaalkeuze, productie en sterkteleer. Materiaaleigenschappen waar het bij het construeren vooral om gaat zijn sterkte, stijfheid en gewicht. Een goede verhouding hiertussen is noodzakelijk om goed lichtgewicht te kunnen construeren. Aluminium heeft zeer goede eigenschappen. Dat maakt aluminium een zeer geschikt materiaal om mee te construeren. Afhankelijk van de productiemethode kunnen bepaalde eigenschappen van materialen verbeterd worden. Metalen worden sterker door toevoeging van bepaalde legeringselementen, zoals chroom, nikkel of mangaan. Door middel van warmtebehandelingen is de structuur van materialen aan te passen. Verschillende structuren zorgen voor verschillende mechanische eigenschappen.
Bij vezelversterkte kunststoffen kunnen de vezels op verschillende manieren in elkaar gewoven worden. Methoden zijn vierkant, keper en satijn. Elk weefsel zorgt voor verschillende eigenschappen. Het sandwich principe zorgt ook voor een aanzienlijke gewichtsbesparing. Sandwich principe houdt in dat twee plaatdelen genomen worden waar opvulmateriaal tussen wordt geplaatst. Bij compsieten is dit vaak schuim of balsa hout. Bij metalen wordt vaak een honinggraadstructuur tussen de sheets gelegd. Schuimen is een andere gewichtsbesparende productiemethode. Hierbij krijgt het materiaal een binnenstructuur als een schuim. Doordat er gas in de plaats van basismateriaal zit, bespaart deze methode veel gewicht bij een minimale afname van sterkte.

Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingAutomotive
AfdelingAcademie Engineering en Automotive
Datum2012-10-15
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk