De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het ontwikkelen van een systematische aanpak voor het berekenen van de ontwerpbelastingen, die op een Formule Student auto werken

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het ontwikkelen van een systematische aanpak voor het berekenen van de ontwerpbelastingen, die op een Formule Student auto werken

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

URE (University Racing Eindhoven) is een raceteam, dat meedoet aan de competities in de Formula Student. URE is opgericht in september 2003 door een groep enthousiaste studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Formula Student (ook bekend als Formule SAE) is 's werelds meest gevestigde educatieve motorsport competitie. Studenten worden uitgedaagd om een eenzitter-formule racewagen te ontwerpen en te bouwen om te kunnen concurreren met meer dan 400 universitaire teams over de hele wereld.
Voor de competities moet aan een compleet pakket, bestaande uit het samenstellen van een goed opgebouwde raceauto en een “sales”-plan, dat het beste past bij de gegeven criteria, worden voldaan.
Inmiddels zijn acht URE-voertuigen gebouwd. Bij de bouw van deze voertuigen is men wat betreft de belastingen op het voertuig uitgegaan van praktische inzichten met grote veiligheidsfactoren. Om de veiligheid beter te garanderen en het voertuiggewicht te verminderen, is het van belang om de belastingen exacter te weten. Dit heeft geleid tot de vraag om een berekeningsproces op te zetten om deze belastingen te berekenen. Met dit afstudeerverslag hoop ik een goede aanzet hiertoe te geven.
Het doel van de opdracht is om door middel van berekeningsmodellen zicht te krijgen in de kritische belastingsgevallen. Aan de hand van de resultaten kan vervolgens een bewuste keuze worden gemaakt voor het ontwerp van de onderdelen van het voertuig. De berekeningsmodellen van de verschillende onderdelen worden vastgelegd in een handleiding te gebruiken door toekomstige ontwerpers.
De hoofdvraag voor dit onderzoek is: Welke krachten komen in en op de auto te staan tijdens het rijden in verschillende situaties?

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingAutomotive
AfdelingAcademie Engineering en Automotive
Datum2013-06-25
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk