De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

‘Learning in Environment’

“een lerende omgeving in de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen”

Rechten: Alle rechten voorbehouden

‘Learning in Environment’

“een lerende omgeving in de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen”

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoeksrapport is antwoord gegeven op welke wijze de Faculteit Educatie (FED) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in de nieuwbouw een ‘Learning Environment’ kan creëren.
Steeds meer organisaties beseffen dat de werkomgeving het functioneren van de gebruikers beïnvloedt. Ook voor studenten blijkt het steeds belangrijker dat zij zich in een motiverende en stimulerende omgeving bevinden. Zo is er vraag naar flexibiliteit en stellen gebruikers (studenten en docenten) steeds hogere eisen aan de leer- en werkomgeving. Uit de organisatiediagnose is gebleken dat gebruikers steeds meer en hogere eisen stellen aan de omgeving, waardoor de FED genoodzaakt is hierop in te spelen. Zeker wanneer bekend is dat er de komende jaren sprake zal zijn van een demografische krimp en het imago van de leraren opleiding daalt. Om hierop in te spelen wil de FED een optimaal leer- en werkklimaat creëren in het toekomstige, nieuwe FED gebouw. Dit gebouw zal de FED volgens plan begin 2014 in gebruik nemen. Het probleem van de FED is echter dat zij niet weten hoe ze een dergelijke omgeving kunnen en moeten realiseren. Dit onderzoek is daarom gericht op de vraagstelling hoe de FED een Learning Environment kan realiseren en hoe ze kunnen inspelen op de wensen en behoeften van de toekomstige gebruikers.
Omdat een Learning Environment tot noch toe een onbekend begrip was, is begonnen inzicht te verkrijgen van het al bestaande Healing Environment concept. Dit concept passen ziekenhuizen toe binnen hun omgeving, met als uitgangspunt dat de patiënt centraal staat. Door het toepassen van een Healing Environment ervaren gebruikers minder stress en genezen patiënten bewijsbaar sneller met minder medicijnen. Gebaseerd op de Healing Environment is de vooronderstelling, gebaseerd op logische redenering, dat de omgeving het leren en werken door studenten en medewerkers ook beïnvloedt. Door op een juiste wijze gebruik te maken van de omgeving moet er een lerende omgeving ontstaan. Vanuit deze vooronderstelling is onderzocht hoe individuen optimaal leren en hoe mensen reageren op de aspecten van een gebouw. Hierbij zijn de belangrijkste elementen van een gebouw onderzocht en is er praktijkonderzoek gedaan naar de wensen en behoeften zijn van de gebruikers.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingFacility Management
AfdelingAcademie Organisatie en Ontwikkeling
Datum2013-01-21
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk