De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

PDD-NOS teken(t) je zo!

Onderzoek naar beeldkenmerken in de DDS series bij jongens van 11 en 12 jaar met PDD-NOS

Rechten: Alle rechten voorbehouden

PDD-NOS teken(t) je zo!

Onderzoek naar beeldkenmerken in de DDS series bij jongens van 11 en 12 jaar met PDD-NOS

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Naar aanleiding van de minor ‘Beeldende Diagnostiek en Methoden’ aan de HAN te Nijmegen en vanuit een vraag van de Landelijke Werkgroep DDS Nederland hebben wij ons onderzoek gericht op het toetsen van de DDS bij jongens met PPD-NOS van elf en twaalf jaar oud.
Onze onderzoeksvraag was als volgt: ‘Worden er beeldkenmerken zichtbaar binnen de Diagnostic Drawing Series (DDS), wanneer je de DDS toetst als diagnostisch instrument, bij jongens met PDD-NOS van elf en twaalf jaar?’
We hebben 29 DDS series verzameld van jongens met PDD-NOS, en de scores vergeleken met die van de controlegroep (34 tekenseries). Naast dat we de bevindingen besproken hebben met deskundigen, hebben we ook een statistisch programma gebruikt om onze bevindingen te onderbouwen.
Aan de hand van een nieuw onderzoeksformat, aangedragen door onze begeleider Bert Henskens, hebben we ervoor gekozen om aan het begin van deze scriptie een samenvatting te geven van de behaalde resultaten. Dit om u, als lezer, vast mee te nemen in het onderzoek.
Wij hebben kunnen concluderen dat er verschillende beeldkenmerken zijn, die we als typerend kunnen beschouwen voor jongens van elf en twaalf met PDD-NOS. Deze kenmerken hebben we gevonden door de tekeningen per opdracht apart te analyseren. Van alle tekeningen samen zijn er geen duidelijke beeldkenmerken naar voren gekomen. Dit kan komen doordat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn, de een wat sneller dan de ander. Hierdoor verschillen de kenmerken van PDD-NOS (Degrieck & Vermeulen, 2006).
De beeldkenmerken die per opdracht sterk naar voren kwamen, waren onder andere: geen kleurmenging, enkelvoudige beelden, weinig mensen in vrije tekening en het letterlijk uitvoeren van de opdracht. Deze beeldkenmerken hebben wij verdeeld in verschillende niveaus. Deze beeldkenmerken worden nader toegelicht in het hoofdstuk resultaten.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingVaktherapie
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
Datum2013-09-18
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk