De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rekwisieten in dramatherapie

Een onderzoek naar gebruik en waarde

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Rekwisieten in dramatherapie

Een onderzoek naar gebruik en waarde

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aan de hand van mijn eigen ervaringen begon ik mij af te vragen of werken met rekwisieten in dramatherapie niet overschat wordt. Ik heb besloten dit te onderzoeken omdat het mij erg interesseert en benieuwde wat de uitkomst zou worden.
Ik heb gebruik gemaakt van verschillende dataverzamelingstechnieken zoals artikelen, scripties, boeken, internet, eigen ervaringen en enquêtes voor studenten dramatherapie en dramatherapeuten.
Voor mijn onderzoek heb ik aan zestig dramatherapeuten enquêtes gestuurd. Vijfentwintig hebben er gereageerd; mannen en vrouwen, sommigen nog maar een jaar werkzaam, anderen al dertig jaar. Samen werken zij met bijna alle mogelijke doelgroepen in alle leeftijdscategorieën.
Therapeuten zetten rekwisieten voornamelijk in bij de behandeling van kinderen. Rekwisieten worden ingezet als opstap naar spel, om de fantasie te stimuleren of om contact te maken.
De geënquêteerde dramatherapeuten stemmen de rekwisieten af op de stoornis van de cliënt. Zo zetten therapeuten die werken met schizofrene en psychotische cliënten minder rekwisieten in dan therapeuten die werken met cliënten met eetstoornissen.
Ook lijkt het er op dat hoe langer de therapeuten werkzaam zijn, hoe minder zij gebruik maken van rekwisieten. Het lijkt mij interessant om dit verder te onderzoeken.
Hoe minder rekwisieten worden gebruikt, hoe meer de methode gebruik lijkt te maken van improvisatietechnieken.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingVaktherapie
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
Datum2012-08-08
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk