De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwerpen van de opbouw van het elektrische systeem voor de HeroW spuitmachine.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontwerpen van de opbouw van het elektrische systeem voor de HeroW spuitmachine.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De projectgroep bestaat uit één afstudeerder, Martijn Tielemans van de HTS-autotechniek te Arnhem. Hij heeft een Automotive Development achtergrond. De opleiding heeft hij in de deeltijd variant gevolgd. Aangezien zijn interesse in landbouwmachines en elektronica is hij opzoek gegaan naar een passende afstudeeropdracht. Hiervoor is hij bij Widontec terecht gekomen.
Widontec is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen, aanpassen en produceren van machines voor land-, tuin- en wegenbouw. Zij verzorgen zowel de engineering als de fabricage van hoogwaardige constructies, hydraulische systemen en besturingssystemen geheel in eigen beheer.
Dat doen zij met name in opdracht van agrarische ondernemers, verspreid over de Benelux.
Het afstudeerproject is tot stand gekomen omdat Widontec plannen heeft om een universele machine opbouw te realiseren welke zij breed kunnen inzetten om verschillende machines van te bouwen. Aangezien Widontec veelal customized machines ontwikkelt en produceert zijn de kosten voor het realiseren van een dergelijke machine hoog. Een van de modellen die zij produceren is een HeroW spuitmachine. Hiervoor zijn plannen om een universele machineopbouw te creëren. De voornemens zijn om de huidige elektrische systeemopbouw sterk te verbeteren met het oog op productiekostenbesparing, universele toepassingen, vergroten van bedieningsgemak en functionele uitstraling, verkleinen van storingsgevoeligheid en het vergemakkelijken van het zoeken naar storingen.

Controllers garanderen een hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de machine door te voldoen aan de benodigde veiligheidsbetrekkingen voor mobile machines. Een controller zou een universele toepasbaarheid van het elektrische systeem mogelijk maken door software aanpassingen. Hierdoor is het gehele gebied aan te passen tussen het binnenkomende signaal en de uiteindelijke uitgang. De uitgang van een controller kan direct actuatoren aan sturen met zowel 0/I als proportionele uitgangen. De ingangsspanningen en - stromen kunnen worden gecontroleerd op detectie van een kabelbreuk of kortsluiting.
 een intelligent display. Deze systeemopbouw zorgt voor een compacte en multifunctionele toepassingen van het elektrische systeem. De intelligentie in het display kan de schakelvoorwaardes realiseren welke voor de machine benodigd zijn. De benodigde ingangssignalen kan het display conventioneel of via de CAN-bus ontvangen. Doordat alle signalen hier samenkomen kunnen direct de juiste uitgangen uitgestuurd worden. De uitgaande signalen kan het display conventioneel uitsturen of via de CAN-bus naar I/O modules verzenden.
 gebruik van standaard kabels. Aangezien er veelal customized machines geproduceerd worden kunnen de kabelbomen niet in aantallen gemaakt of uitbesteed worden. Dit maakt het gebruik van standaard kabels interessant.
Door de voor en tegens van de producten en leveranciers tegen elkaar uit te zetten is er een opbouw geadviseerd welke opgebouwd is uit de hoofdcomponenten van STW (controller) en Wachendorff (display). Hier is uiteindelijk ook voor gekozen. De controller wordt in de cabine ondergebracht waardoor de meeste onderlinge verbindingen in de beschermde omgeving gerealiseerd kunnen worden. Bij het maken van een nieuwe machine zouden veelal dezelfde hoofdfuncties in de cabine opgenomen worden, waardoor de hardware opbouw in grote lijnen gelijk zou kunnen blijven.
De betreffende leverancier heeft een eigen supportafdeling voor beide producten en werkt nauw samen met de supportafdelingen van de fabrikanten. De programmering van de controller gebeurt met het programma CoDeSys wat voor de gevraagde vrijheid zorgt en biedt vele mogelijkheden voor de toekomst.
Vervolgens is er een document opgesteld wat voor overzicht zorgt op de opbouw van het elektrische systeem zodat elektrische deelschema’s, componenten en kabelnummers geordend terug te vinden zijn. Functies en regelstrategieën welke geïmplementeerd moeten worden in de controller en een mogelijke opbouwstructuur voor de configuratie van het display zijn uitgewerkt.
In de laatste fase van het project is er een demo uitgewerkt waarbij aangetoond wordt dat:  het display waardes kan weergeven vanuit de EMR van Deutz via de CAN-bus.
 een display. Door gebruik van een display met bedieningsfuncties zou een universeel
toepasbaar bedieningspaneel gerealiseerd kunnen worden en zou zorgen voor een
verbetering van het bedieningsgemak en de functionele uitstraling van de machine. Hierin
zouden aanwezige foutmeldingen/-codes en een parameterscherm opgenomen kunnen
worden om het lokaliseren van storingen en support op afstand te verbeteren.
 Het display met de controller kan communiceren over de CAN-bus.
 er een werkende controle functie mogelijk is op een uitgang van de controller.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingAutomotive
AfdelingAcademie Engineering en Automotive
Datum2013-06-17
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk