De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het effect van sarcopenie en training op de spiergeometrie van de m. vastus lateralis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het effect van sarcopenie en training op de spiergeometrie van de m. vastus lateralis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doelstelling: In deze literatuurstudie worden de effecten van sarcopenie en training op de spiergeometrie van de musculus vastus lateralis (m. vastus lateralis) onderzocht. Het doel is om een review te schrijven van bestaande artikelen om zo te onderzoeken wat het effect is van sarcopenie en training op de spiergeometrie van de m. vastus lateralis.
Methode: Om de onderzoeksvraag te beantwoorden zijn er twee onderzoeksmethoden verricht. Het is van belang om de spiergeometrie van de m. vastus lateralis volledig te begrijpen voordat het literatuuronderzoek wordt uitgevoerd. Om deze reden is er een parallellogrammodel opgesteld van de m. vastus lateralis. Na het opstellen van het parallellogrammodel wordt er een literatuurstudie uitgevoerd om inzicht te krijgen in de veranderingen van de spiergeometrie tijdens sarcopenie en door training. Tijdens het literatuuronderzoek wordt er gebruik gemaakt van de systematische methode. Na de literatuurstudie is het mogelijk om de gevonden veranderingen van de spiergeometrie tijdens sarcopenie en door training weer te geven aan de hand van een parallellogrammodel. Hierdoor is het mogelijk om de resultaten uit de literatuurstudie te vergelijken met de aanpassingen die gevonden zijn aan de hand van de modellen.
De resultaten uit dit onderzoek zijn een parallellogrammodel van de m. vastus lateralis, de effecten die sarcopenie en training hebben op de spiergeometrie en parallellogrammodellen waar de effecten op de spiergeometrie zichtbaar zijn en worden vergeleken met de resultaten uit de literatuurstudie. Het is duidelijk dat sarcopenie, en het daaraan gelieerde verlies aan spiermassa als gevolg van veroudering ervoor zorgt dat de waardes van de morfologische parameters van de spiergeometrie afnemen. Door training is het mogelijk om dit tegen te werken.
Conclusie: Er is gebleken dat de waardes van de morfologische parameters van de spiergeometrie van de m. vastus lateralis bij sarcopenie afnemen en bij training doen toenemen. Daarnaast is er gebleken dat ouderen met sarcopenie de ontstane atrofie kunnen doen verminderen door middel van training.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
AfdelingTISH Bewegingstechnologie
PartnersVrije Universiteit Amsterdam
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk