De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een vangnet voor eindgebruikers

De integratie van een helpfunctie in het softwareproduct FontoXML

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een vangnet voor eindgebruikers

De integratie van een helpfunctie in het softwareproduct FontoXML

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

FontoXML is een webgebaseerde editor voor gestructureerde tekstbestanden, het maakt schrijven van semantisch geannoteerde teksten toegankelijk voor een niet-technisch publiek. Als afstudeeropdracht zal er een helpfunctie worden gerealiseerd die aansluit bij de klanten van Fonto. Het afstudeerverslag opgedeeld worden in de analysefase, de ontwerpfase en de implementatie fase. De fasering die gebruikt zal worden voor de uitvoer van de afstudeeropdracht is de fasering van projectmanagement. Deze fasering is gekozen omdat de fasering aansluit bij het omzetten van onderzoeksresultaten naar een ontwerp, het bouwen van software, en het testen.
De huidige vorm van customer support die Fonto hanteert heeft twee opties: support voor klanten en support voor potentiële klanten, waarbij de support voor klanten vooral gefocust is op bestaande klanten te ondersteunen in het optimaliseren van de editor en niet op het verwerken van tekst in de editor. Deze support geeft geen hulp bij het verwerken van tekst. Vanuit de onderzoeksfase is naar voren gekomen dat het optimaal zou zijn als de helpfunctie geïntegreerd kan worden in het product FontoXML. Hierdoor zal de oplossing moeten worden geconfigureerd in de editor. Het is belangrijk dat de helpfunctie een vergelijkbare UI heeft met die van Google Docs of Microsoft Word. Hierbij gaat het zowel om het icoon om de helpfunctie aan te roepen als de opbouw en de inhoud van de helpfunctie. Aangezien Fonto verschillende klanten hebben met wensen die uiteenlopen moeten de editors per klant worden opgebouwd. Hierdoor zal ook de helpfunctie per klant verschillen. Om een basis te leggen voor de helpfunctie zijn de meest voorkomende operaties gegroepeerd, zodat Fonto deze informatie kan gebruiken als basis voor de inhoud van de helpfunctie. Vanuit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat er bij het schrijven van de documentatie op een aantal aspecten gelet moet worden. Zo zal de documentatie geschreven worden per operatie, zoals Bold, Italic en het maken van een List, waarbij het van belang is dat de operaties beknopt beschreven wordt en dat er stapsgewijs toegelicht welke handelingen de eindgebruiker moet uitvoeren om de knop, in de toolbar of elders in de tekstverwerker, die bij de operatie hoort te gebruiken. Aangezien 95% van de klanten van Fonto de Engelse taal beheersen is er gekozen voor Engels als schrijftaal.
Aan de hand van het onderzoek is een mock-up gemaakt voor de helpfunctie omgeving en de locatie van de helpfunctie button in FontoXML. Dit ontwerp is vervolgens omgezet naar een prototype, waarin de basis voor helpfunctie werkt en deze geplaatst is in het zijpaneel van de tekstverwerker FontoXML. Deze basis bevat documentatie voor de operaties die in vrijwel elke FontoXML editor gebruikt worden. Tijdens het bouwen van het prototype is de focus gelegd op de belangrijkste requirements vanuit de onderzoeksfase. Hiernaast is er een implementatieplan opgesteld voor Fonto, waarin wordt aangegeven welke stappen Fonto moet nemen om het nieuwe product te implementeren binnen de organisatie.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
AfdelingITD Business IT & Management
PartnersLiones B.V.
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk