De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beoordelen energiegebruik brede school Joure

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Beoordelen energiegebruik brede school Joure

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bij de brede school in Joure die momenteel in aanbouw is, is het bedrijf Facilicom verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het gebouw, gevolgd door het onderhoud voor de komende 25 jaar. De opdrachtgever, gemeente `De Friese Meren`, zal volgens de afspraken elk jaar voor 283MWh aan energie betalen, volgens het actuele tarief. Is deze waarde hoger, dan zal het verschil worden vergoed door Facilicom. Voor deze afspraak is de wijze waarop het gebouw gebruikt wordt buiten beschouwing gelaten. Het zou wenselijk zijn om ten aanzien van het gebruik van het gebouw, enige nuancering in de afspraak aan te brengen. Zodanig dat de gemeente bijvoorbeeld niet hoeft te betalen voor extra energiegebruik, als gevolg van achterstallig onderhoud; en dat Facilicom bijvoorbeeld niet hoeft te betalen voor extra energiegebruik, doordat het gebouw ook open is buiten de afgesproken gebruikstijden.
De vraag is op wat voor manier de invloed, van afwijkingen van het beoogde gebouwgebruik, op het gebouwenergiegebruik, proportioneel kunnen worden verrekend.
Om hier een antwoord op te kunnen geven is een methode voor beoordelen opgesteld. Deze methode maakt gebruik van berekende referentiewaarden voor het energiegebruik van het gebouw, op basis van het veronderstelde gebouwgebruik. Door voor de referentieberekeningen de inputwaarden te veranderen, is vervolgens de invloed van afwijkend gebouwgebruik bepaald. Op basis hiervan zijn vervolgens kengetallen opgesteld, die een indicatie geven van het effect van afwijkend gebouwgebruik op het gebouwenergiegebruik. Er zijn kengetallen opgesteld voor de invloed van gebruikstijd, en voor de invloed van de ingestelde setpoints.
Voor toepassen van de methode van beoordelen, zullen werkelijke waarden voor energiegebruik en gebouwgebruik moeten worden geregistreerd, hiervoor zijn een aantal richtlijnen opgesteld. Ook zijn de te doorlopen stappen beschreven, voor ingebruikname van de methode van beoordelen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
AfdelingTIS Werktuigbouwkunde
PartnersSmits van Burgst
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk