De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

M-coaching voor lymfoedeempatiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

M-coaching voor lymfoedeempatiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Patiënten die borstkanker hebben, hebben kans om lymfoedeem te ontwikkelen. Indien patiënten last hebben van lymfoedeem ondergaan zij een gecombineerde behandeling die de volgende onderdelen kan bevatten: compressietherapie, manuele lymfdrainage, oefentherapie/beweging, voorlichting en huidzorg. Een combinatie van deze behandeling wordt in de literatuur ook wel decongestieve lymfatische therapie genoemd. In deze afstudeeropdracht ligt de nadruk op het onderdeel oefentherapie/beweging. Het doel dat gesteld, en tevens behaald is, is het ontwikkelen van een m-coaching methode ter ondersteuning van de fysiotherapeutische behandeling.
Bestudering van een aantal reviewartikelen maakte duidelijk dat de gecombineerde behandeling effectief is. Het nakomen van de geadviseerde therapie leidt er toe dat er geen verergering optreedt van het lymfoedeem en de omvang van de arm reduceert of het behaalde resultaat uit de initiële behandelfase gehandhaafd blijft. Echter worden de gehanteerde oefeningen in de literatuur niet in detail besproken. Daardoor is het lastig vast te stellen wat de individuele bijdrage is van de oefeningen. Hierdoor is het opstellen van eisen en wensen, waaraan oefeningen voor lymfoedeempatiënten moeten voldoen, complex. Wel is gebleken dat spiercontracties een belangrijke rol spelen bij de lymfdrainage. Daarom zijn de geselecteerde oefeningen voor de lymfoedeempatiënten gebaseerd op de eisen en wensen die opgesteld zijn naar aanleiding van het literatuuronderzoek met betrekking tot de invloed van spiercontracties op de lymfdrainage.
Daarnaast hebben er gesprekken plaatsgevonden met professionals om de eisen en wensen aan te vullen voor de instructies van de geselecteerde oefeningen en het ontwerp van de m-coaching methode. Er is een m-coaching methode ontwikkeld in de vorm van een applicatie, gevisualiseerd met behulp van PowerPoint. De applicatie/PowerPoint is in de evaluatiefase getest. Hieruit is gebleken dat de ontwikkelde m-coaching methode, in de vorm van een applicatie, voldoet aan alle opgestelde eisen en wensen. De therapeutische oefeningen die ondergebracht zijn in de applicatie, bevatten korte en eenvoudige instructies. Daarnaast is het mogelijk om herinneringen in te stellen en de instructies bij de oefeningen in een video te bekijken. Overigens zijn er wel kleine aanpassingen aan de applicatie gedaan naar aanleiding van het gebruiksonderzoek. De aanbevelingen, zoals het verbeteren van het geluid bij de instructievideo’s, moeten doorgevoerd worden wanneer de applicatie daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Ten slotte kan er geconcludeerd worden dat het behaalde eindresultaat voldoet aan de eisen en wensen en een goede basis vormt voor de verdere technische ontwikkeling van de applicatie.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk