De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Correlatie onderzoek naar twee verschillende fijn motorische selectiemethoden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Correlatie onderzoek naar twee verschillende fijn motorische selectiemethoden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek worden twee hoofdvragen behandeld. De eerst hoofdvraag is een validatie van de huidige selectie methode van Greenport People. De test wordt gevalideerd door te kijken of de huidige Greenport People test representatief is voor de scores op de werkvloer. Met de tweede hoofdvraag wordt er gekeken naar de correlatie van de huidige test in vergelijking met de correlatie van een al gevalideerde fijn motorische test, zodat er gekeken kan worden of de huidige test eventueel te vervangen is voor een gevalideerde fijn motorische test die ook voor andere werkzaamheden gebruikt kan worden. Verwacht wordt dat de huidige test moeilijk te vervangen is, omdat de huidige test al heel nauwkeurig de werkzaamheden waarvoor getest wordt nabootst.
Om de eerste hoofdvraag te beantwoorden zal er een pakket aan data verzameld worden. Met deze data wordt er gezocht naar een correlatie tussen wat er gezien wordt op de werkvloer en de test resultaten.
Uit deze data kwam een lage correlatie van R= -0,13 met een P = 0,34. Dit houdt in dat er nauwelijks verband is tussen de testscore en de score die gehaald wordt op de werkvloer. Wel kwam er voor 89,9% van categorie C een ondergrens van 1500 stekjes per uur uit de data.
De tweede hoofdvraag wordt opgelost door een gevalideerde test te kiezen en deze te vergelijken met de huidige test. De nieuwe fijn motorische test wordt gekozen door allereerst een marktonderzoek naar verschillende testen op dit gebied om vervolgens doormiddel van een kardinale methode een test keuze te maken. Hier uit wordt de Purdue Pegboard test als meest geschikte test gekozen.
Door 15 werkneemsters beide testen te laten uitvoeren en deze uitslagen te correleren met wat zij op dat moment gemiddeld op de werkvloer scoren wordt er gekeken welk test onderdeel het beste correleert. Hieruit kwam dat poging 2 van de huidige Greenport People test de hoogste correlatie had van R= -0,53 en P is 0,41 Er kan dus geconcludeerd worden dat de huidige test niet representatief is voor wat er gescoord wordt op de werkvloer, maar wel een ondergrens aan duid van 1500 stekjes per uur. Dus de test scheidt toch het deel van de kandidaten die minimaal dit aantal halen van de rest.
Verder kan er geconcludeerd worden dat de Purdue Pegboard test geen goede vervanger is voor de huidige test, aangezien poging 2 van de Greenport People test hoger correleerde met wat er gezien wordt op de werkvloer dan de Purdue Pegboard test.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISH Bewegingstechnologie
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Den Haag
PartnerGreenport People BV.
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk