De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Haalbaarheidsonderzoek 'geautomatiseerd beladen en ontladen van bewerkingscentrums'

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Haalbaarheidsonderzoek 'geautomatiseerd beladen en ontladen van bewerkingscentrums'

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De opdrachtgever, Matrix Metaalbewerking BV, is de afgelopen twee jaar verdubbeld in machine capaciteit. Echter is het vinden van gekwalificeerd personeel een probleem van structurele aard. Ook bepalen de personeelskosten op dit moment een aanzienlijk deel van de kostprijs per product. Dit heeft gemaakt dat de interesse in automatisering zich heeft ontwikkeld.
Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoe de capaciteit verhoogd kan worden doormiddel van automatisering. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Is het haalbaar om het beladen en ontladen van het CNC bewerkingscentrum (Quaser MV184) te automatiseren? Het is haalbaar als de complete investering circa € 75.000 is met een terugverdientijd van maximaal 4 jaar. Daarnaast dient de product kwaliteit minimaal gelijk de blijven.

Om op de onderzoeksvraag een antwoord te kunnen geven is er eerst oriënterend onderzoek gedaan naar de huidige situatie bij Matrix Metaalbewerking BV. Zij willen de productie capaciteit verhogen, flexibel zijn in seriegrootte en in serieduur. Naast het automatisch beladen en ontladen dient er een automatische opspanmethode te worden toegepast, hier is verder onderzoek naar gedaan. De seriegrootte ligt tussen de 10 en 100 stuks, de productafmetingen liggen tussen de 10x10x10mm en 285x80x50mm en het merendeel wordt geproduceerd in RVS.

Vanuit de kennis over de huidige situatie is onderzoek gedaan naar de verschillende automatiseringsmethode; transferstraat, palletwisselaar, robots, stafaanvoer, portaalbelading en pendelend bewerken. Automatisering doormiddel van een robot is de beste optie en daar is dan ook verdiepend onderzoek in gedaan.
Er is contact geweest met 3 robot leveranciers, namelijk: Halter CNC automation, Rijlaarsdam factory automation en BMO Automation. Zij hebben ieder een standaard robotcel aangeboden met de eigen kwaliteiten. Het grootste verschil is de opslag capaciteit, halter kan helaas niet de complete product range hanteren, RFA heeft een opslagruimte van 800x800mm en als laatste heeft BMO 4 lades opslagruimte.
Voor de in gebruik name is er een implementatieplan geschreven, de tijd en kosten hiervan zijn meegenomen in de investeringen. Vanuit de complete investering en de mogelijkheden per robotcel is er een terugverdienmodel gemaakt.

Aan de hand van de totale investering en terugverdientijd per robot is het zeker aan te bevelen om een automatiseringssysteem toe te passen binnen de productie. Met behulp van de Kessel ring – methode wordt de robotcel van RFA aangeraden, deze valt binnen het budget (€ 68.866,00) en is ruim binnen de 4 jaar terugverdient (2,4 tot 1,2 jaar).

Als laatste wordt er aangeraden een volledige productieprocesanalyse uit te voeren. Dit heeft te maken met het niet of nauwelijks registreren van de productie processen, de dubbel geproduceerde series en de voorraad. Wanneer deze analyse vooraf uitgevoerd wordt kan het automatiseringssysteem nog beter geïmplementeerd worden.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Werktuigbouwkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerMatrix Metaalbewerking
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk