De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het ontwerpen en vervaardigen van een meetsysteem voor rompcontrole

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het ontwerpen en vervaardigen van een meetsysteem voor rompcontrole

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Controle over de romp is een belangrijke fysieke eigenschap in het leven van mensen met beperkte bewegingsmogelijkheden in de benen. Oorzaken van deze beperkingen zijn bijvoorbeeld een dwarslaesie, langdurig op bed moeten liggen of amputatie van de benen. Revalidatiecentrum CASA Reade wil onderzoek doen of het meten van rompcontrole gebruikt kan worden bij aangepast sporten(zitvolleybal) en de revalidatie. Hiervoor is een meetsysteem nodig om rompcontrole te kunnen meten. Het onderzoek waar het meetsysteem voor gebruikt gaat worden bestaat uit gezonde personen. In de literatuur bestaat er geen eenduidige definitie van rompcontrole. Rompcontrole wordt daarom in dit project gedefinieerd als het in balans houden van het bovenlichaam tijdens drie verschillende fases:
1. Tijdens het innemen van een vaste positie
2. Bij vrijwillige bewegingen.
3. Bij het reageren op externe verstoringen
In het ideale systeem zou de romp geïsoleerd moeten kunnen bewegen. De benen van de proefpersonen spelen echter mee in de balans. De benen moeten vrij kunnen bewegen om geen extra moment te creëren. Als uitkomst parameters voor rompbalans worden de parameters Jerk en positie gebruikt. Er wordt extra onbalans aangebracht om ervoor te zorgen dat er grotere uitslagen worden bereikt en er beter gemeten kan worden. Dit wordt gedaan door het zitvlak in onbalans te brengen. De maximale kanteling die het zitvlak daarbij mag maken is 10 graden. Als sensor wordt er gebruik gemaakt van een accelerometer om de versnellingen van het zitvlak te meten. Deze wordt aan het zitvlak bevestigd. In het ontwerpproces zijn er uit vijf deelproblemen drie verschillende concepten gemaakt. Het best concept is degene waarin de onbalans groter of kleiner gemaakt kan worden wat de meetmogelijkheden enorm vergroot. Het onbalans mechanisme bestaat uit twee haaks op elkaar staande assen. Dit geeft erg veel onbalans. Om deze onbalans weer op te vangen wordt er gebruik gemaakt van een veer die tussen het zitvlak en het frame bevestigd is. Door de veer strakker of losser te maken kan de onbalans kleiner en groter worden gemaakt. Het meetsysteem is getest doormiddel van twee oefeningen waarvan de resultaten met elkaar vergeleken werden. Hierbij is getest of het meetsysteem een moeilijke oefening van een makkelijke oefening kan onderscheiden. De oefeningen waren:
1. Stil zitten
2. Vaste vrijwillige bewegingen met de armen maken met een gewicht in de handen.
Als uitkomst was duidelijk een verschil te zien tussen de moeilijke oefening (2) en de makkelijke oefening(1). Dit laat zien dat het apparaat verschil kan aantonen in de mate van controle van de romp. Er is echter twijfel of echt de rompcontrole kan worden gemeten. Door het meten van de zitting wordt vooral het effect van rompcontrole gemeten in plaats van rompcontrole zelf.
https://www.linkedin.com/in/koen-van-westen-10a15896/

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnerCASA Reade, Amsterdam
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk