De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Exploratief onderzoek naar de voedingspraktijken van de recreatieve marathonloper

ervaringen, behoeften en bronnen van informatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Exploratief onderzoek naar de voedingspraktijken van de recreatieve marathonloper

ervaringen, behoeften en bronnen van informatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: De NN Marathon Rotterdam is een jaarlijks terugkerend evenement dat ongekend
populair is. Bijna 19.000 hardlopers hebben in 2019 deelgenomen aan dit hardloopevenement.
Van alle deelnemende marathonlopers heeft 57 procent meer dan vier uur nodig om te
finishen. Onderzoek toont aan dat lopers die langer dan vier uur nodig hebben om te finishen
een significant verhoogd risico hebben op blessures en elektrolytenstoornissen. Dehydratie,
hitte-uitputting en hitteberoerte komen voor tijdens de marathon en kunnen ernstige gevolgen
hebben voor de gezondheid. Reden voor de organisatie (Golazo Sports) om aandacht te
besteden aan preventie. Onderzoek naar voeding bij recreatieve marathonlopers ontbreekt in
het huidige onderzoeksprogramma terwijl voeding een belangrijke rol speelt bij
duurinspanning. Het doel van dit onderzoek is de voedingspraktijken, bronnen van informatie,
ervaringen en verwachtingen van recreatieve marathon deelnemers in kaart te brengen zodat
de organisatie deelnemers kan informeren op een wijze die beter aansluit bij de doelgroep.
Methode: De beantwoording van de onderzoeksvraag is gedaan middels exploratief
kwalitatief onderzoek. Er zijn negen semi- gestructureerde interviews afgenomen bij
recreatieve marathonlopers in de leeftijd 20-50 jaar.
Resultaten: Voedingsadviezen worden ingewonnen bij andere ervaren hardlopers of hardloop
coaches. Ook op het internet wordt gezocht naar informatie, veelal worden verschillende
websites met elkaar vergeleken en op basis van gezond verstand of toepasbaarheid voor waar
aangenomen. Het maken van de juiste voedingskeuzes wordt ervaren als lastig, waardoor het
normale eetpatroon nauwelijks wordt aangepast. Pas bij afstanden van 20 km wordt er gebruik
gemaakt van sportdranken, sportgels en andere voeding. De meeste respondenten zien een
rol weggelegd voor de organisatie om meer informatie te verstrekken over voeding, de
organisatie wordt dan ook gezien als een betrouwbare bron.
Conclusie & aanbevelingen: Respondenten zijn onvoldoende op de hoogte van de
aanbevolen voedingsrichtlijnen voor duursport. Bovendien lijken de respondenten weinig
kennis te hebben van voeding in relatie tot preventie. Bij vocht lijken de respondenten wel
alerter, echter worden er geen maatregelen genomen om het vochtverlies vast te stellen.
Voeding wordt wel als belangrijke factor genoemd maar voedingsinterventies zijn alleen
gebaseerd op eigen ervaring of advies van andere lopers waardoor risico op uitval aanwezig
blijft bij deze groep. Respondenten hebben behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde
informatie en er lijkt hierin een rol weggelegd voor de organisatie.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Voeding en Diëtetiek
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnerGolazo Sports, Rotterdam
Jaar2020
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk