De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Radio Remember in de huiskamer

Het gestructureerd inzetten van Radio Remember binnen WZH Hoge Veld

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Radio Remember in de huiskamer

Het gestructureerd inzetten van Radio Remember binnen WZH Hoge Veld

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Muziek kan een middel zijn om contact te maken of in contact te zijn met een bewoner met dementie. Muziek kan namelijk herinneringen en emoties naar boven halen, zonder dat iemand daarbij hoeft na te denken en is daarom een belangrijke interventie in de zorg voor mensen met dementie. Dit is dan ook de reden voor het ontstaan van Radio Remember. Een muziekstation waar van 8.00 uur tot 22.00 uur non-stop muziek wordt gedraaid uit de jaren 40, 50 en 60.
Sinds september wordt Radio Remember gebruikt binnen WZH Hoge Veld. Het lectoraat psychogeriatrie aan de Haagse Hogeschool wilde graag onderzoeken hoe bewoners, zorgmedewerkers en familieleden het gebruik van Radio Remember ervaren en gebruiken. Daarom is er door het lectoraat een verkennend evaluatie onderzoek uitgevoerd. Van de 96 observaties lieten 32 bewoners (33,3%) een positief effect zien wanneer er gebruikt werd gemaakt van Radio Remember (in de handen klappen, ritmisch bewegen, dansen met de buurvrouw, meezingen, lachen, contact zoeken, enzovoort). Bij zestig bewoners (62,5%) werden geen effecten gezien. 90% van de ondervraagde zorgmedewerkers, ervaren Radio Remember als positief en 65% van de zorgmedewerkers zegt ook meer interactie te zien (contact tussen zorgmedewerkers en bewoners), wanneer Radio Remember aanstaat. Slechts 45% van de ondervraagde zorgmedewerkers zegt Radio Remember ook daadwerkelijk in te zetten om contact te maken of in contact te zijn met een bewoner. Dit percentage wil het lectoraat graag verhogen, zodat meer zorgmedewerkers Radio Remember bewust als interventie in gaan zetten om in contact te komen/zijn met de bewoners met dementie, wat bijdraagt aan de kwaliteit van leven.
Om deze reden is er een verdiepend vervolgonderzoek uitgevoerd binnen WZH Hoge Veld. Voorafgaand dit onderzoek is er participerend observatieonderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat Radio Remember overdag op vrijwel elke huiskamer (op een na, want daar doet de radio het niet) aanstaat. Zorgmedewerkers geven aan dat de radio dan aanstaat voor de “gezelligheid” en de “sfeer” op de huiskamer. Geen enkele zorgmedewerker heeft gezegd Radio Remember aan te hebben met een achterliggende gedachte, bijvoorbeeld om in contact te komen met een bewoner. Het lijkt er op dat het doel van Radio Remember om deze gestructureerd als interventie in te zetten om in contact te komen/zijn met bewoners, niet bij alle zorgmedewerkers bekend is. Hieruit blijkt dat het belangrijk is dat er een gerichte implementatie van Radio Remember plaatsvindt.
Met het verdiepend vervolgonderzoek is er door middel van vragenformulieren en interviews onderzoek gedaan, naar wat zorgmedewerkers nodig zouden hebben om Radio Remember gestructureerd als interventie te kunnen inzetten, om in contact te komen/zijn met de bewoners met dementie. Zorgmedewerkers geven aan dat zij Radio Remember als interventie kunnen inzetten door zelf iets met de muziek te doen. Wanneer zij praten over de muziek, meezingen, meedansen merken zij ook reacties bij de bewoners. Om dit gestructureerd te kunnen doen, geven zorgmedewerkers en sleutelinformanten aan dat een programmagids en/of themakanalen hierbij kan helpen. Ook noemen zij dat meer kennis over de muziek van toen een aanvulling zou zijn om Radio Remember te kunnen inzetten als interventie. Wanneer zij meer kennis hebben over de muziek kunnen zij hier makkelijker met bewoners over in gesprek gaan. Wanneer Radio Remember gestructureerd als interventie zal worden ingezet door de zorgmedewerkers binnen WZH Hoge Veld, om in contact te komen/zijn met bewoners met dementie, is het belangrijk dat dit doel bij alle zorgmedewerkers bekend is en is het bekend maken van dit doel de eerste aanbeveling.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSP Sociaal Pedagogische Hulpverlening
AfdelingAcademie voor Sociale Professies
Faculteit Sociaal Werk & Educatie
LectoraatLectoraat Psychogeriatrie
PartnerLectoraat psychogeriatrie aan De Haagse Hogeschool
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk