De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar nieuwe methoden voor meten van snelheid

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Onderzoek naar nieuwe methoden voor meten van snelheid

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De opdracht bestond uit het bedenken van ideeën voor het genereren van meer informatie uit beschikbare sensoren. In het begin is gekeken naar het akoestisch bepalen van snelheid met het dopplereffect, het bepalen van snelheid met een laser afstandsmeter. Het bedenken van ideeën voor het meten van binnenmilieu en het testen van de mogelijkheid voor het opwekken van energie voor het meetsysteem. Na een aantal weken is besloten om te focussen op het bepalen van de snelheid met zowel de laser als de akoestische bepaling.

Voor het bepalen van de snelheid van treinen is onderzocht of het mogelijk is dit te halen uit het geluid dat wordt veroorzaakt bij een passage. Om dit te onderzoeken, is een algoritme gemaakt dat van de passage een spectrogram gemaakt. Elke passage is geanalyseerd op tonen die voor de trein uitreizen en na de passage langer hoorbaar blijven. Als deze tonen aanwezig zijn is met het dopplereffect de snelheid van het voertuig berekend. Het algoritme voor de akoestische snelheidsbepaling kan een globale snelheidsbepaling geven van een passage. De onnauwkeurigheid is te groot voor exacte bepalingen en het is mogelijk dat er geen snelheid uitgerekend kan worden.

Het meten van de snelheid met de laser afstandsmeter wordt gedaan door continue de afstand tot het voertuig te meten. Uit het verschil in afstand en tijd kan de snelheid bepaald worden. Ook is het mogelijk om met een dergelijke laser te tellen uit hoeveel wagons een trein bestaat. Hiervoor is een laser gekocht welke eerst is getest met kleine voertuigen om te zien of het principe werkt. Toen bleek dat het mogelijk is om zowel de snelheid als het aantal wagons te tellen, is de laser opgehangen langs de Randstadrail om deze te testen op praktijksituaties. Hiervoor is een algoritme geschreven dat zowel de snelheid als het aantal wagons kan bepalen uit de verkregen data. Uit de praktijktest is gebleken dat het mogelijk is de snelheid te bepalen en het aantal wagons te tellen. Er zijn echter nog wel een paar nadelen die de huidige opstelling heeft. Zoals het uitrichten van de laser en het bepalen van de hoek met het spoor.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Technische Natuurkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerSensornet
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk