De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Communicatie-architectuur PLC’s en Unity

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Communicatie-architectuur PLC’s en Unity

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor het afronden van de studie Technische Informatica aan de Haagse Hogeschool te Delft is het noodzakelijk om een afstudeeropdracht uit te voeren. In de loop van zeventien weken is deze opdracht uitgevoerd bij het bedrijf JB Systems te Vlaardingen en Delft door de afstudeerder Jordy Scholte. Dit document beschrijft het verloop van deze opdracht en hoe de resultaten tot stand zijn gekomen.
JB Systems is ontwikkelaar van toepassingen binnen machinebouw, procesautomatisering en offshore. Voor bepaalde projecten wordt tevens een 3D simulatie ontwikkeld met Unity3D voor diverse doeleinden, zoals testen, valideren, operatortraining, mockups of hardware-in-loop (HIL) testen.
In deze afstudeeropdracht is onderzoek gedaan naar betere mogelijkheden om deze simulaties te laten communiceren met fysieke PLC’s. De huidige gebruikte manieren zijn niet goed te integreren in Unity3D, te duur of hebben te veel tijd nodig voor configuratie.
Voor aanvang van de afstudeerperiode is deze opdracht omschreven in het afstudeerplan [Bijlage A]. Hierna bleek dat er bij JB Systems nog een derde communicatiesysteem werd gebruikt. Echter was de manier waarop ook deze oplossing was geïmplementeerd niet efficiënt genoeg en gevoelig voor fouten.
Er is gekozen om tijdens dit afstudeerproject gebruik te maken van ontwikkelmethode Scrum. Hierdoor wordt de opdracht verdeeld in sprints. In totaal zijn er 9 sprints geweest. In de eerste sprint van de opdracht - sprint 0 - is de oriëntatiefase uitgevoerd. Hierin is de opdracht verhelderd, zijn de risico’s geanalyseerd en is de planning opgesteld. Dit heeft geresulteerd in een plan van aanpak [Bijlage B] waarin deze zaken staan beschreven.
Sprint 1 omvatte het analyseren van de huidige situatie. In Sprint 2 werden verbeterpunten - en aan de hand daarvan systeemeisen - in kaart gebracht. Deze twee sprints hebben als gezamenlijk product een definitiestudie [Bijlage C] opgeleverd.
Sprint 3, 4 en 5 bevatten respectievelijk het onderzoek naar mogelijkheden, ontwerpen waarin deze mogelijkheden worden gebruikt en de voorbereiding op de daadwerkelijke implementatie. Deze drie sprints zijn gedefinieerd als de ontwerpfase en hebben geleid tot het ontwerprapport [Bijlage D].
De laatste twee sprints omvatten het testtraject dat aan het einde van het project is uitgevoerd. Sprint 6 bevat hiertoe een uitleg van hoe met de tests de eisen kunnen worden bewezen, en hoe deze uitgevoerd zullen gaan worden. Sprint 7 behandelt het daadwerkelijke testen een de resultaten. Hieruit zijn ASComm.NET, Sharp7 en WinMOD-Y200 in naar voren gekomen als beste opties, afhankelijk van de situatie.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingITD Technische Informatica
AfdelingFaculteit IT & Design
PartnerJB Systems
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk