De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwerp en ontwikkeling

een toekomst van hbo als innovatiemotor

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontwerp en ontwikkeling

een toekomst van hbo als innovatiemotor

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Wanneer de Adviesraad voor Wetenschap en Technologiebeleid in 2005 de minister adviseert over de functie en plaats van onderzoeksactiviteiten aan hogescholen heeft het rapport de intrigerende titel ‘ontwerp en ontwikkeling’ (AWT, 2005). De activiteiten van het lectoraat Informatie, Technologie en Samenleving (ITS) van De Haagse Hogeschool bevinden zich in het spanningsveld tussen ontwerp, ontwikkeling en onderzoek. Dit artikel beschrijft een aantal keuzes die daarbij zijn gemaakt.

In zijn aanbeveling beschrijft de AWT dat het hbo zich zou kunnen richten op zowel het oplossen van concrete vragen uit de praktijk door ontwerp en onderzoek, als het in aanraking brengen van studenten met onderzoek en ontwerp. Met de opmerking dat concrete vragen ook door andere organisaties in de samenleving kunnen worden opgelost komt de raad daar echter direct op terug en beveelt uiteindelijk aan dat lectoraten in het hbo zich zouden moeten richten op de verbetering van het onderwijs en de professionalisering van docenten.

Voor het lectoraat ITS zijn die verschillende overwegingen interessant, omdat haar succes juist ontstaat door zich te richten op de beide
aandachtspunten: de versterking van onderwijs en professionalisering krijgen juist extra inspiratie door wel te kiezen voor het oplossen van concrete problemen. Het lectoraat organiseert haar werk in twee labs die de praktijk opzoeken, waardoor intensieve relaties en werkvormen leiden tot innovaties voor alle stakeholders.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
AfdelingFaculteit IT & Design
LectoraatLectoraat Informatie, Technologie en Samenleving
Gepubliceerd inOmdat onderzoek toekomst heeft, kennisproductie op de Haagse Hogeschool: bij het afscheid van Pim Breebaart als voorzitter College van Bestuur De Haagse Hogeschool, Den Haag, Pagina's: 39-49
Datum2010-01-10
TypeBoekdeel
ISBN9789073077324
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk