De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het effect van preoperatieve krachttraining bij een totale knieprothese

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het effect van preoperatieve krachttraining bij een totale knieprothese

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding: Een totale knieprothese operatie, total knee arthroplasty (TKA), is een van de meest voorkomende operaties die wordt uitgevoerd in het laatste stadium van artrose bij ouderen. Na de operatie kan er aanhoudende spierzwakte ontstaan. In de meeste gevallen kan de zwakte van de quadriceps en hamstring zelfs jaren na de operatie aanhouden. Een mogelijke oplossing voor de postoperatieve krachtvermindering is preoperatieve krachttraining. Tot voor kort was het nog heel onduidelijk of preoperatieve krachttraining invloed heeft op de postoperatieve spierkracht van de knie. Ook is preoperatieve krachttraining nog niet geïntegreerd in de praktijk. Skoffer et al. (1)heeft nieuwe ontwikkelingen laten zien en hierna zijn er nieuwe recentelijke publicaties verschenen.
Het doel van de literatuurstudie is om een systematische review te schrijven van de beschikbare literatuur met betrekking tot het effect van preoperatieve krachttraining op de postoperatieve spierkracht en mobiliteit (de ROM) van de knie bij patiënten die een totale knieprothese operatie hebben ondergaan. De onderzoeksvraag die hierbij aansloot is; ‘’Wat is het effect van preoperatieve krachttraining bij patiënten die een totale knieprothese operatie hebben ondergaan op de postoperatieve spierkracht en mobiliteit van de knie?’’
Methode: Binnen de databases PubMed, PEDro en MEDLINE is er systematisch gezocht naar RCT’s (randomized controlled trial) waarbij de postoperatieve kracht en mobiliteit van de knie gebruikt is als uitkomstmaat. Gedurende het selectieproces werden de studies beoordeeld op de taal, jaar van uitgave, titel en abstract, daarnaast werden de studies geïncludeerd als de participanten een totale knieoperatie hebben ondergaan, de interventie bestond uit preoperatieve krachttraining, uitkomstmaat kracht en/of mobiliteit (ROM) en de controlegroep die geen interventie uitoefende. Om kwaliteit te beoordelen is gebruik gemaakt van de PEDro- score en de CBO-classificatie.
Resultaten: In totaal zijn er vijf studies geïncludeerd waarbij vijf verschillende interventies zijn beschreven en er waren in totaal 357 participanten in de interventiegroepen aanwezig. Uit de vijf geïncludeerde RCT’s met een goede methodologische kwaliteit blijkt dat bij drie van de vijf studies er een significant verbetering is tussen de interventiegroep en de controlegroep op de spierkracht van de knie. Daarnaast laten de andere twee studies een significant verbetering zien tussen de interventiegroep en de controlegroep op de mobiliteit van de knie.
Conclusie: Deze literatuurstudie toont aan dat preoperatieve krachttraining een positief effect heeft op de postoperatieve kracht van de knie. En ook dat preoperatieve krachttraining weinig tot geen invloed heeft op de snelheid dat de mobiliteit van de knie verbeterd wordt na een TKA.
Samenvatting ook in het Engels

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk