De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Welke factoren zijn, volgens verpleegkundestudenten, van belang bij het stimuleren van beweging bij (ziekenhuis)patiënten door verpleegkundigen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Welke factoren zijn, volgens verpleegkundestudenten, van belang bij het stimuleren van beweging bij (ziekenhuis)patiënten door verpleegkundigen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Het aantal ziekenhuisopnames in Nederland is door de jaren heen sterk toegenomen. Daarnaast is gebleken dat patiënten een groot deel van hun ziekenhuisopnames liggend in bed doorbrengen. Deze inactiviteit brengt veel negatieve effecten met zich mee, waaronder het afnemen van de spierkracht vanaf de eerste dag in bed. Om deze passieve cultuur te veranderen wordt het concept bewegingsgerichte zorg geïmplementeerd. Dit concept wordt ook bij de Treant Zorggroep gebruikt. Uit eigen onderzoek van Treant bleek dat de verpleging de verantwoordelijkheid draagt voor het motiveren en in beweging krijgen van patiënten. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de gedachtegang en motivatie van verpleegkundestudenten omtrent stimulatie van beweging van (ziekenhuis)patiënten.
Methode: Er is gekozen voor een kwalitatieve onderzoeksmethode. Hiervoor werd gebruik gemaakt van diepte-interviews. Voorafgaand aan het onderzoek is er een interview guide opgesteld. In totaal zijn er zeven participanten geïnterviewd en één docent van de opleiding verpleegkunde. De interviews zijn getranscribeerd en gecodeerd om tot resultaten te komen.
Resultaten: De resultaten zijn opgedeeld in een aantal thema’s: bewegingsgerichte zorg, onderwijs, stage, werkplek en toekomst. Uiteindelijk kwamen hier 3 factoren uit die van belang zijn volgens de verpleegkunde studenten, namelijk: opleiding, attitude en voorwaarden.
Conclusie: Uit het onderzoek bleken opleiding, attitude en voorwaarden belangrijke factoren te zijn. Vanuit het huidige curriculum wordt niets aangeboden wat vergelijkbaar is met de bewegingsgerichte zorg. Verder is de attitude van de verpleegkundigen tegenover het stimuleren van beweging van patiënten belangrijk. Als laatste moeten de voorwaarden goed zijn, zodat verpleegkundigen daadwerkelijk met bewegingsgerichte zorg bezig kunnen.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2019
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk