De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een literatuurstudie naar de pijnintensiteit van mensen met en zonder migratieachtergrond in drie landen van Noord-Europa

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een literatuurstudie naar de pijnintensiteit van mensen met en zonder migratieachtergrond in drie landen van Noord-Europa

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Aanleiding - Meer dan één persoon op vijf had een migratieachtergrond in Nederland in 2015. De gezondheidsbeleving van mensen met een migratieachtergrond blijkt gemiddeld minder goed te zijn dan die van mensen met een Nederlandse achtergrond. Er wordt gedacht dat deze patiëntencategorie intensievere pijnreacties laat zien. Over dit laatste is er tot nu toe geen literatuurstudie verschenen in Nederland en in Europa.
Doelstelling - De bevolking in Nederland is te vergelijken met die in Zweden en Duitsland. In deze literatuurstudie is het de bedoeling om te bepalen of in deze landen, de intensiteit van klinische pijn hoger ligt bij mensen met migratieachtergrond dan bij mensen zonder.
Methode - Er is een zoekstreng opgesteld op basis waarvan er gezocht werd in drie databanken: Pubmed-MEDLINE, CINHAL en the Nursing and Allied Health Collection. De artikelen werden vervolgens geselecteerd op basis van het type onderzoek, de onderzoekspopulatie, het land van de studie, het jaar van publicatie en het soort pijn.
Resultaten - De zoekstrategie heeft 10 resultaten opgeleverd. Acht studies lieten zien dat mensen met migratieachtergrond significant hoger scoren op pijnintensiteit dan mensen zonder. De twee overige studies lieten geen significante verschillen zien tussen de twee groepen.
Conclusie - Uit de resultaten blijkt dat de pijnintensiteit van mensen met migratieachtergrond de neiging heeft om gemiddeld hoger te liggen dan bij mensen zonder. In de toekomst dient er meer onderzoek naar te worden gedaan. Ook zou het relevant zijn te onderzoeken wat mogelijk de oorzaken kunnen zijn voor dit verschil in pijnintensiteit en hoe fysiotherapeuten hiermee om kunnen gaan.
Samenvatting ook in het Engels.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk