De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het verschil in pijndrempels tussen lichaamslocaties bij gezonde vrouwelijke deelnemers van 18 t/m 30 jaar oud

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Het verschil in pijndrempels tussen lichaamslocaties bij gezonde vrouwelijke deelnemers van 18 t/m 30 jaar oud

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

[Aanleiding en doelstelling]: Er wordt aangenomen dat er verschil zit in pijndrempels tussen lichaamsdelen. Volgens de theorie van homunculus zijn lichaamsdelen zoals het gezicht en de handen erg sensitief. Daarnaast komt er in de literatuur naar voren dat distaler gelegen spieren een hogere pijndrempel hebben en dat de m. Trapezius een significant lagere pijndrempel heeft dan de m. Erector spinae. In vorige onderzoeken is voornamelijk gekeken naar het verschil in pijndrempels tussen spieren en bij bepaalde ziektebeelden. Het doel van deze studie is het in kaart brengen van verschillen tussen pijndrempels op diverse lichaamslocaties bij gezonde vrouwelijke deelnemers van 18 t/m 30 jaar.
[Methode]: In deze studie is gebruik gemaakt van een cross-sectioneel onderzoek. Bij 41 gezonde vrouwelijke deelnemers van 18 t/m 30 jaar zijn de pijndrempels gemeten met een drukalgometer op 12 lichaamslocaties volgens het circulaire protocol. De algometer is een meetinstrument waarmee de onderzoeker druk uitoefent op een klein lichaamsoppervlak. De deelnemer werd gevraagd om stop te zeggen wanneer de comfortabele druk over ging in een iets onaangename pijnlijke sensatie, dit is de pijndrempel. Verschillen in pijndrempels tussen de lichaamslocaties zijn getoetst met de One-Way ANOVA middels een Post-Hoc analyse.
[Resultaten]: Na het excluderen van 1 deelnemer wegens een uitschieter werden 40 deelnemers geïncludeerd voor de analyse. Uit de resultaten blijkt dat er sprake is van een sterke mate van samenhang tussen de rechter- en linkerzijde van elke lichaamslocatie. Daarnaast lijkt de m. Tibialis anterior de hoogste gemiddelde pijndrempel te hebben en is er sprake van een significant verschil in pijndrempels (p<0.05) bij 7 vergelijkingen tussen de verschillende lichaamslocaties.
[Conclusie]: Uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van een significant verschil in pijndrempels tussen bepaalde lichaamslocaties. Voor eventueel vervolg onderzoek wordt onder andere aanbevolen om een grotere diversiteit van locaties en anatomische structuren te includeren en rekening te houden in de analyse met meerdere pijn beïnvloedende factoren.
Samenvatting ook in het Engels.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingAcademie voor Gezondheidsstudies
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk