De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kit staande-bij?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kit staande-bij?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit adviesrapport is geschreven in het kader van mijn afstudeerproject van de studie Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool te Groningen. Het adviestraject is uitgevoerd in opdracht van de afdeling Fit-For-Use (FFU) binnen de organisatie Scania Production Zwolle (MZ).
De MZ-organisatie kent drie verschillende orderstromen. Een basistruck met onderdelen die passen in een normale truck configuratie, wordt een A-order genoemd. Een S-order is een basistruck met een speciale combinatie van onderdelen of een nieuw design. Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot een FFU-order, dit is een A- of S-order met een klantspecifieke aanpassing. Deze klantspecifieke aanpassingen worden, na het normale assemblageproces, uitgevoerd op de afdeling FFU. De afdeling FFU bestaat uit drie werkplaatsen (FFU-werkplaatsen) en uit een eigen logistiek en voormontage (FFU-logistiek/voormontage). FFU-logistiek/voormontage levert onderdelen en voormontages aan de FFU-werkplaatsen. Deze onderdelen worden geleverd in zogenaamde ‘kits’. In een kit worden de benodigde onderdelen per truck verzameld in een standaard container.
De strategie die wordt gehanteerd binnen de MZ-organisatie is: ‘toepassen Scania Production System (SPS)’. Het streven is om efficiënte logistieke stromen te realiseren, die afgestemd zijn op de vraag van zowel interne als externe klanten. De aanleiding van het onderzoek is dat de huidige logistieke kitstroom, tussen FFU-logistiek/voormontage en de FFU-werkplaatsen, niet overeenstemt met de doeltoestand die is opgegeven door SPS.
De doelstelling van het onderzoek: schrijf, voor 10 juni 2014, implementeerbare aanbevelingen, welke de supervisors van FFU in staat stellen, een gekoppelde interne logistieke kitstroom te realiseren, die is afgestemd op de vraag van de FFU-werkplaatsen. De vraagstelling van het onderzoek: hoe kan FFU het interne logistieke systeem van de kitstroom inrichten, opdat een gekoppelde logistieke stroom ontstaat, die is afgestemd op de vraag van de FFU-werkplaatsen?

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingTechnische Bedrijfskunde
AfdelingInstituut voor Engineering
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk