De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De billijke vergoeding krijgt een 'New Hairstyle' van de Hoge Raad

Rechten:

De billijke vergoeding krijgt een 'New Hairstyle' van de Hoge Raad

Rechten:

Samenvatting

Op 1 juli 2015 werd het nieuwe ontslagrecht aangekondigd en dus ook een nieuw vergoedingssysteem in het leven geroepen, waarvan de billijke vergoeding ook deel uitmaakt. De wetgever is echter terughoudend geweest in haar uitleg met betrekking tot de billijke vergoeding. De minimale aanwijzingen leverden weinig helderheid op. Het was de bedoeling dat de rechterlijke macht dit zou ophelderen. Echter, het muizengaatje dat de wetgever met betrekking tot de billijke vergoeding heeft opengelaten, creëerde, mede door de tekortkoming van de motivering in de rechtspraak, een groot gat in de rechtspraktijk.
Uit jurisprudentieonderzoek is gebleken dat het Hairstyle-arrest, zoals reeds aangegeven, wel degelijk verheldering heeft gebracht. De Hoge Raad heeft in dit arrest bepaald dat het bij de begroting van de billijke vergoeding aankomt op alle omstandigheden van het geval, waarbij de gevolgen van het ontslag een rol kunnen spelen in de vaststelling van de billijke vergoeding. Deze gevolgen dienen echter wel toerekenbaar te zijn aan het ernstig verwijtbare gedrag van de werkgever. Als uitgangspunt hierbij is de inkomensderving van belang.
De volgende aanbevelingen wordt gedaan aan Haagrecht Advocaten met betrekking tot de billijke vergoeding in het arbeidsrecht ten gunste van de dienstverlening.
Haagrecht Advocaten zou de jurisprudentieanalyse (opgenomen in de bijlagen) van dit onderzoek kunnen gebruiken als leidraad bij het adviseren van cliënten en op deze wijze ook een beter inschatting kunnen maken op succes in een rechtspraak over dit onderwerp

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
PartnersHaagrecht advocaten
Datum2018-06-13
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk