De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De aanvaardbaar te achten termijn

Een onderzoek naar de aanvaardbaar te achten termijn bij toetsing van artikel 1:266 lid 1 sub a BW

Rechten:

De aanvaardbaar te achten termijn

Een onderzoek naar de aanvaardbaar te achten termijn bij toetsing van artikel 1:266 lid 1 sub a BW

Rechten:

Samenvatting

De overheid heeft drie kinderbeschermingsmaatregelen tot haar beschikking om in te kunnen grijpen indien het kind in haar ontwikkeling wordt bedreigd, namelijk de ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing en de gezagsbeëindigende maatregel. De ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing zijn gezagsbeperkende maatregelen.
Dit betekent dat de ouder haar gezag wel behoudt maar dat dit wordt beperkt.
Verreweg de meest ingrijpende kinderbeschermingsmaatregel is de gezagsbeëindigende maatregel. Met de ‘wet herziening van de maatregelen van kinderbescherming’, welke in 2015 in werking is getreden, is de gezagsbeëindigende maatregel ingevoerd.
Door de wetgever is een ijkpunt gegeven voor de aanvaardbaar te achten termijn, namelijk: de periode van onzekerheid, over de vraag van het kind in welk gezin zij verder zal opgroeien, die zij kan overbruggen zonder ernstige schade in haar ontwikkeling op te lopen. Hieraan zijn verder geen concrete termijnen door de wetgever gegeven. Hierin ligt voor de opdrachtgever, Taspinar Advocatuur, ook de vraagstelling. Wanneer is er sprake van overschrijding van de aanvaardbaar te achten termijn?
Een voorbeeld van de aanbevelingen die worden gedaan: Bij de eerste oplegging of verlenging van de ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing, de cliënt te informeren over de mogelijkheid van de gezagsbeëindigende maatregel. In alle geanalyseerde uitspraken was immers sprake van een ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing die aan de gezagsbeëindigende maatregel is vooraf gegaan. De cliënt kan in dit stadium al werken aan bepaalde aspecten welke voor het hof een rol spelen in de beoordeling van een verzoek tot beëindiging van het gezag. Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in de problematiek van het kind en te werken aan verbetering van de opvoedvaardigheden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
PartnerTaspinar Advocatuur
Datum2018-06-12
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk