De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De effectiviteit van dry needling op pijn en mobiliteit bij volwassenen met actieve myofasciale triggerpoints

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De effectiviteit van dry needling op pijn en mobiliteit bij volwassenen met actieve myofasciale triggerpoints

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Myofasciale pijn met actieve myofasciale triggerpoints (MTrP's) is een veel voorkomend probleem met pijn en bewegingsbeperking tot gevolg. Binnen de fysiotherapie is dry needling als behandeling van actieve MTrP's sterk in opkomst.
Doel: Een kritische analyse geven van de recente literatuur over de effectiviteit van dry needling in actieve MTrP's ten opzichte van een controle groep, op pijn en mobiliteit.
Methode: In deze systematische literatuurstudie is met behulp van de databanken MEDLINE, Cochrane en PEDro gezocht naar gerandomiseerde interventiestudies met betrekking tot dry needling ten opzichte van een placebo controlegroep, een andere interventie of geen interventie. De methodologische kwaliteit van de artikelen is bepaald aan de hand van de PEDro schaal. Resultaten: Tien gerandomiseerde studies met controle groep zijn geïncludeerd in deze review. Vier studies vergelijken dry needling met sham dry needling (placebo of dry needling ergens anders in de spier) en leveren tegenstrijdige resultaten op. Twee studies vergelijken dry needling met gestandaardiseerde zorg of geen interventie en tonen beide effectiviteit voor pijnafname, maar tegenstrijdige resultaten wat betreft mobiliteitstoename. Twee studies vergelijken dry needling met sham dry needling (placebo of dry needling ergens anders in de spier) waarbij specifiek wordt ingegaan op de spinale invloed bij TrP's en tonen beiden effectiviteit bij spinale invloed aan. Twee studies vergelijken dry needling met injecties met analgetica en tonen beiden geen effectiviteit aan van dry needling boven injecties.
Conclusie: Er zijn aanwijzingen dat dry needling effectief is bij behandeling van actieve MTrP's, voornamelijk wat betreft de afname van pijn. Echter doordat de studies te veel verschillen van karakter en doordat er tegenstrijdigheid bestaat in de resultaten is de mate van bewijskracht onvoldoende voor de effectiviteit van dry needling op pijn en mobiliteit bij actieve TrP problematiek. Er is behoefte aan meer goede grootschalige gerandomiseerde placebo gecontroleerde studies.
Trefwoorden: Myofasciale pijn syndroom, myofasciale problematiek, actieve myofasciale triggerpoints, triggerpoints, dry needling.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk