De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Veneuze ulcus cruris zonder huidtherapeut : een gemiste kans?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Veneuze ulcus cruris zonder huidtherapeut : een gemiste kans?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een veneuze ulcus cruris is een belangrijke bron van morbiditeit bij ouderen. Door de vergrijzing zal het percentage mensen met disfunctionerende veneuze kleppen toenemen.
Op dit moment zijn de wondverpleegkundigen de specialisten op het gebied van wonden. Door de onbekendheid van huidtherapie en de beperkte vergoeding voor wondbehandelingen, wordt er weinig wondzorg toegepast door huidtherapeuten.
Door het doen van een literatuuronderzoek, aangevuld door een kleinschalig praktijkonderzoek, is er onderzocht welke behandelingen een huidtherapeut en een wondverpleegkundige kunnen bieden bij een veneuze ulcus cruris. Dit is gedaan door de opleidingen van beide disciplines onder de loep te nemen. Verder worden de effecten van de behandeling van een veneuze ulcus cruris onderzocht.
De wondverpleegkundigen behandelen wonden door middel van wondzorg en zwachtels. Deze vaardigheden leren zij voornamelijk binnen de praktijk. Een huidtherapeut doet gedurende de vierjarige opleiding kennis op over huidzorg/ wondzorg, zwachtelen, manuele lymfedrainage en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen.
Bij een veneuze ulcus cruris speelt vaak een oedeemcomponent een rol die meestal onbelicht blijft. Zwachtelen is hiervoor al lange tijd de gouden standaard behandeling. Wondverpleegkundigen zwachtelen niet altijd optimaal, omdat zij onvoldoende geschoold zijn. Dit blijkt uit onderzoek naar de opleiding tot verpleegkundigen en wondverpleegkundigen.
Een huidtherapeut kan voor de patiënt een totaalpakket aanbieden en kan hierdoor een meerwaarde zijn in de behandeling van een veneuze ulcus cruris.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk