De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Fysiotherapie gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven bij een multitrauma patiënt: Case Report

Rechten:

Fysiotherapie gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven bij een multitrauma patiënt: Case Report

Rechten:

Samenvatting

Inleiding: Dankzij verbeteringen in de traumazorg zijn de sterftecijfers na trauma de laatste jaren significant gedaald. Hierdoor is er in de literatuur meer aandacht voor non-fatale uitkomstmaten, zoals gezondheids-gerelateerde kwaliteit van leven (HRQOL) na trauma. Trauma patiënten met de grootste kans op langdurige beperkingen en een verminderde HRQOL zijn multitrauma patiënten. Dit Case Report beschrijft de mate van verandering in HRQOL van een multitrauma patiënt, gemeten middels de EQ-5D. Hierbij luidt de vraagstelling: ‘In welke mate verandert de HRQOL bij een 56-jarige multitrauma patiënt na 4 weken oefentherapie en transfertraining, gemeten met de EQ-5D?’

Diagnostiek: De hulpvraag van de betreffende patiënt was: begeleiding bij het mobiliseren om zelfstandig transfers uit te kunnen voeren. Als gevolg van het veelvoud aan letsels ervoer de patiënt veel problemen bij het maken van de transfers, gemeten middels de Patiënt Specifieke Klachtenlijst (PSK) (lig-zit 8, bed-stoel 10, lopen 10). Dit heeft ook geresulteerd in een score van 22 op de modified Iowa Level of Assistance Scale (mILAS), wat een zeer beperkte zelfstandigheid weergeeft. Ook HRQOL als gevolg van het multitrauma was zeer laag (EQ-5D indexwaarde 0,049).

Behandeling: De fysiotherapeutische behandeldoelen waren gericht op het voorkomen van complicaties en het verbeteren van zowel de zelfstandigheid als de HRQOL tijdens de opname. Hiervoor bestond de behandeling uit een combinatie van transfertraining en oefentherapie. Naast fysiotherapie ontving de patiënt interventies van verschillende disciplines.

Resultaten: Na 4 weken is de EQ-5D indexwaarde verbeterd naar 0,334. Daarnaast was er sprake van een klinisch relevant verschil in de mate van zelfstandigheid (mILAS 16) en ervoer de patiënt minder moeite bij het maken van transfers (PSK lig-zit 3, bed-stoel 6). Vanwege de locatie van de fracturen was lopen geen realistisch doel.

Conclusie: Op basis van dit Case Report kan geen gedegen uitspraak gedaan worden over de invloed van fysiotherapie op de HRQOL van een multitrauma patiënt.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
PartnersHogeschool Utrecht
Datum2019-05-11
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk