De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wederopbouw Sri Lanka.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wederopbouw Sri Lanka.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Op tweede kerstdag werd het meest westelijke puntje van Indonesië opgeschrikt door een zeebeving. Hieruit volgde een Tsunami. Later die dag overspoelde het oosten van Sri Lanka, dat duizenden kilometers verderop ligt.
Om de getroffen mensen te helpen ben ik begonnen een plan te maken om de gebouwen van de getroffen bevolking meer kwaliteit en duurzaamheid te geven. Hierbij zal ik me richten op het uitzoeken van de huidige architectuur, gebruik van materialen en bouwtechniek op Sri Lanka. Ook wordt gekeken hoe de plaatselijke bouwmethodiek in stand kan worden gehouden, aangevuld met verbeteringen.
Om op Sri Lanka een succesvol project neer te zetten dien je de nodige informatie over het land te weten. Hiervoor heb ik de belangrijkste informatie over Sri Lanka weergegeven. Zoals economie, klimaat, bevolking en de grondstoffen.
Het is economisch niet verstandig om een tsunami bestendig huis neer te zetten. Hierdoor mag niet meer in een strook van 200 meter vanaf de kust gewoond worden. Huizen die wel snel en goed gebouwd worden, dienen simpel en zoveel mogelijk naar de plaatselijke bouwmethoden en van lokale bouwmaterialen uitgevoerd te worden.
De basis van de huizen in het getroffen gebied zijn in grote lijnen hetzelfde opgezet. Rechthoekige gebouwen met een zadeldak.
De constructie van de huizen is duidelijk opgezet. Na de fundering die direct op de draagkrachtige laag gebouwd is worden de draagkrachtige muren opgetrokken. De muren zijn meestal van baksteen, hiervan worden steensmuren opgebouwd. De constructie van de daken heeft veel weg van de constructie die we in Nederland jaren geleden toepasten. Er zijn twee soorten kappen die het meeste voorkomen, een sporenkap en een gordingkap in combinatie met lichtere sporen.
Voor de bouw van de nieuwe woningen is er ook gekeken naar de gebreken die de huidige gebouwen bevatten. Zoals het metselwerk dat met zeezand gemaakt is en b.v. de te lichte dakconstructies. Ook zijn de bouwfysische eigenschappen van de woning onderzocht.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
PartnersAedes; DIGH
Jaar2004
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk