De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Blootstelling van mensen aan aviaire influenza : het meten van humane antistoffen gericht tegen aviaire influenza met behulp van de microneutralisatie-assay en de ELISA.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Blootstelling van mensen aan aviaire influenza : het meten van humane antistoffen gericht tegen aviaire influenza met behulp van de microneutralisatie-assay en de ELISA.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Naar aanleiding van de uitbraak van het hoog pathogene influenza A (H7N7) virus in Nederland in 2003 was het noodzakelijk om, ter confirmatie van de hemagglutinatie-remmingsreactie (HAR), een extra test te ontwikkelen waarbij humane antistoffen tegen aviaire influenza kunnen worden gedetecteerd. Er is in dit onderzoek gekeken naar de mogelijkheid om een microneutralisatie-assay of een ELISA op te zetten om blootstelling van mensen aan aviaire influenza te kunnen meten.
Nadat al een aantal cellijnen waren getest op geschiktheid voor de microneutralisatie-assay is een extra cellijn gescreend, de MDCK(NBL-2) cellen. Het virus dat is gebruikt voor de assay is het laag pathogene influenza A (H7N3) virus. H7N3 is minder gevaarlijk om mee te werken en de hemagglutinines van H7N7 en H7N3 komen sterk overeen. De groeisnelheid van de cellen en de hoeveelheid trypsine die H7N3 nodig heeft om zichzelf te kunnen repliceren zijn vastgesteld. Ook is bepaald dat H7N3 zich goed kan vermenigvuldigen in de MDCK(NBL-2) cellen. Er is een grote batch H7N3 opgekweekt waarvan de TCID50 is bepaald. Een cellELISA en een IPMA zijn uitgevoerd met H7N3 op MDCK(NBL-2) cellen. De resultaten van de cellELISA en de IPMA komen overeen. Met de cellELISA is de optimale virusverdunning bepaald voor de microneutralisatie-assay. Het is niet gelukt om met de microneutralisatie-assay uitgevoerd met H7N3 en MDCK(NBL-2) cellen humane antistoffen aan te tonen tegen H7N7.
Naast de microneutralisatie-assay is ook een ELISA opgezet om humane antistoffen gericht tegen H7N7 te kunnen meten. In dit onderzoek is gekozen om de ELISA uit te voeren met virus dat in zijn geheel op de plaat wordt gecoat. Omdat er weinig humane sera zijn met een hoge HAR-titer tegen H7N7 is de ELISA eerst uitgevoerd met kippenserum (met een hoge HAR-titer tegen H7N3) en H7N3 gecoat op de plaat. De ELISA is ook getest met het humane influenza A (H3N2) virus en humane plasma met een hoge HAR-titer tegen H3N2. Het lijkt erop dat beide testen antistoffen meten gericht tegen H7N3 respectievelijk H3N2.
De meest geschikt plaat om de ELISA mee uit te voeren is een polysorp plaat, omdat bij deze plaat de achtergrond het laagst is.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBiologie en Medisch Laboratorium Onderzoek
AfdelingLife Sciences en Chemistry
PartnerRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk