De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Herbestemmen van de St. Josephkerk te Dongen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Herbestemmen van de St. Josephkerk te Dongen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het herbestemmen van een groot kerkgebouw is een complex en tevens uitdagend proces. Iedere herbestemming is feitelijk uniek. Hoe complex een dergelijk opgave is, blijkt uit de vele aspecten die aan deze problematiek verbonden zijn. Een groot kerkgebouw kent een reeks specifieke bouwkundige en bouwhistorische kenmerken. Het pand is voor een bepaald doel gebouwd. Bovendien is de kerk op een specifieke plek gelegen en is het vaak onlosmakelijk met die plek verbonden. De omgeving oefent een invloed op het kerkgebouw uit en het kerkgebouw oefent op zijn beurt weer een invloed uit op de omgeving.
Wanneer men een gebouw als deze een nieuwe bestemming wil geven, dan is er sprake van een specifieke opgave. Deze opgave impliceert dat er een programma van eisen moet worden opgesteld, dat er een budget gereserveerd moet worden en dat er een bepaalde opvatting is over hoe het gebouw aan te passen of te veranderen en hoe het in de toekomst moet functioneren. Om zo’n opgave in een bestaand gebouw en op een specifieke plek te realiseren, kan als een uitdagend proces worden getypeerd.

In het proces van herbestemming doen zich allerlei problemen voor. Mijn afstudeeropdracht is daarom het geheel tot een mooi resultaat te brengen, door te onderzoeken en uitwerken.
Om een goed verloop te verkrijgen in het ontwerpproces, zal er een vooronderzoek gedaan moeten worden naar de bouwfysische staat van het gebouw, zodat er waar genomen kan worden wat de problemen zijn en de mogelijkheden.
Vervolgens zal het geheel geïnventariseerd worden, zodat het de mogelijkheid geeft voor een heldere haalbaarheidstudie. De financiële haalbaarheid van het project is vrij belangrijk, om een goede budgettering te kunnen maken.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk