De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Adequate tests ten behoeve van sporthervatting na voorste kruisband letsel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Adequate tests ten behoeve van sporthervatting na voorste kruisband letsel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het is onduidelijk wanneer een patiënt met voorste kruisband (VKB) letsel kan beginnen met een verantwoorde sporthervatting en aan welke criteria moet worden voldaan alvorens er met sporthervatting kan worden begonnen. In dit artikel zal uiteengezet worden aan welke criteria moet worden voldaan om te bepalen wanneer een patiënt met VKB letsel kan beginnen met een verantwoorde sporthervatting. Dit heeft geresulteerd in de volgende vraagstelling: Voor welke tests moet worden gekozen om een adequate inschatting te maken t.b.v. sporthervatting na voorste kruisband letsel?
Resultaten: Uit onderzoek van Gustavsson et al. (2006) is gebleken dat een hoptestbatterij bestaand uit de vertical jump, de hop for distance en de side hop een hoog vermogen heeft het verschil te meten tussen de hop uitvoering van het geblesseerde been en het niet geblesseerde been, zowel bij patiënten met een VKB blessure als bij patiënten met een VKB reconstructie. Een krachttestbatterij bestaand uit de knie-extensie, knieflexie en leg-press krachttest heeft een hoge betrouwbaarheid om vast te stellen of er een tekort aan beenspierkracht is na een VKB blessure en een VKB reconstructie (Neeter et al., 2006).
Conclusie: De evidentie lijkt erop te wijzen dat als wordt gekozen voor uitvoering van zowel de hoptestbatterij (Gustavsson et al., 2006) als de krachttestbatterij (Neeter et al., 2006) met de meeste evidentie kan worden vastgesteld wanneer begonnen kan worden met verantwoorde sporthervatting na VKB letsel.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2007
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk