De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een nieuw ziekenhuis bouwen is niet gemakkelijk. Het Meander Medisch Centrum heeft daarom de hulp ingeroepen van de hogeschool van Utrecht om te zorgen dat studenten vernieuwende en verfrissende ideeën aandragen. Er zijn een aantal verschillende opdrachten geformuleerd om dit om dit effect te versterken. De opdracht die naar voren is gekomen is als volgt: ‘de inpassing van het gebouw in de omgeving’.
Bij deze opdrachten moest wel een onderdeel inzitten waarop je dieper in kan gaan. Daarom is er een doelstelling geformuleerd waarin dit naar voren komt.
‘Het gebouw met zijn (innovatieve) materialen moet passen in zijn natuurlijke omgeving’.
Deze doelstelling is te bereiken door een tweetal probleemstellingen:
• Welk ziekenhuisstructuur is het beste toe te passen op het nieuw te bouwen ziekenhuis?
• Hoe kan er een nieuw te bouwen ziekenhuis met verschillende (vernieuwende) gevelmaterialen integreren in de natuur en toch het gebouw een herkenbaar uiterlijk geven van deze tijd?
Om deze probleemstellingen te beantwoorden zijn er eerst verschillende onderzoeken verricht. Zo zijn er onderzoeken verricht naar verschillende (vernieuwende) materialen, verschillende ziekenhuisstructuren, de locatie waar het gebouw komt te staan en de verschillende relaties van de verschillende centra die in het gebouw komen.
DE LOCATIE
Het nieuwe ziekenhuis komt te staan op een voormalig MOB-terrein van defensie. Dit terrein is een onderdeel van een groene omgeving aan de rand van het centrum van Amersfoort. In deze omgeving liggen delen van de voormalige Grebbeliniedijk en de Eem stroomt hierlangs.
De nieuwbouw komt midden in deze groene omgeving te staan. Daarom is er door de gemeente een structuurplan opgesteld van deze locatie waar de nieuwbouw van het ziekenhuis aan moet voldoen. De nieuwbouw mag bijvoorbeeld 10 ha van het terrein gebruiken, waaronder 2.7 ha voor het gebouw zelf. De rest mag worden opgevuld met parkeerplaatsen, toegangswegen en tuinen.
Ook aan de hoogte van het gebouw is een eis gesteld. Het gebouw mag maximaal 4 a 5 lagen hoog worden met een uitschieter naar 9 lagen.
RUIMTELIJKE RELATIES CENTRA
Er zijn verschillende centra in een ziekenhuis aanwezig. Deze centra hebben bijna allemaal een relatie met elkaar. Samen met iemand Robert Versluis zijn deze relaties onderzocht in op papier gezet. Een voorbeeld hiervan is het centrum voor medisch intensieve behandeling.
Het OK-complex heeft een belangrijke relatie met het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) in het centrum voor medische ondersteuning. Dit is voor de aanvoer van bloed en/of bloedproducten, een logistieke lijn. Het KCL hoeft hiervoor niet in de buurt van het OK-complex te zitten.
De ICU en de CCU hebben een relatie met de SEH. Hoe korter deze lijn, des te groter de kans op overleven.
Ook heeft dit centrum een relatie van het centrum voor verpleging. Vanuit het OK-complex worden de patiënten naar hun kamers gebracht voor een verblijf in het centrum voor verpleging.
‘Nature Calls’ Michael Eversen
SAMENVATTING
STRUCTUREN
Er zijn verschillende ziekenhuisstructuren onderzocht. Bij deze structuren is ondermeer gekeken naar het uiterlijk, toegankelijkheid, functionele relaties, flexibiliteit en of het gebouw in de omgeving past. De voor- en de nadelen van deze ziekenhuisstructuren zijn verwerkt in een matrix. Hieruit zijn drie ziekenhuisstructuren naar voren gekomen die gebruikt kunnen worden voor de nieuwbouw van het Meander Medisch Centrum. Van deze drie ziekenhuisstructuren is er uiteindelijk één gekozen waarmee verder is gewerkt.
HET ONTWERP
Verschillende schetsen zijn er gemaakt van de gekozen van de ziekenhuisstructuren. Van deze schetsen is één ontwerp gekozen waar verder mee gewerkt is naar een definitief structuurontwerp.
In deze definitieve structuurontwerp is een indeling gemaakt van de verschillende centra die in een ziekenhuis aanwezig zijn. Daarna zijn er verschillende varianten op de indelingen gemaakt van de centra. Zo ontstaat er een puzzel waar alleen de stukjes nog op de goede plaats gelegd moeten worden. Ook is er gekeken naar externe uitbreidingen van het definitieve ontwerpstructuur. Hier is een voorbeeld van weergegeven.
HET UITERLIJK
Er is een onderzoek verricht naar verschillende (vernieuwende) materialen voor het uiterlijk van het nieuwe ziekenhuis. Twaalf verschillende materialen zijn in deze scriptie opgenomen. Ze lopen uiteen van al langer bestaande materialen tot innovatieve materialen die nog niet lang op de markt zijn.
Aan de hand van deze materialen is het definitief structuurontwerp bekleed. De materialen die gekozen zijn hebben bijna allemaal een natuurlijk uiterlijk. Een deel van het ziekenhuis geeft een zakelijk bouwblok neer waar het personeel en bestuur ondergebracht is.
TOT SLOT
Tot slot wordt er in de conclusie de resultaten verwerkt van de probleemstellingen die in de inleiding verwoord zijn.
‘Nature Calls’ Michael Eversen

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk