De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beeldende therapie binnende waanwereld van de psychose; van materiaal en techniek tot onderbouwde techniek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Beeldende therapie binnende waanwereld van de psychose; van materiaal en techniek tot onderbouwde techniek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In het onderzoeksverslag* wordt gezocht naar antwoorden op de volgende onderzoeksvraag:
Welke (medium)interventies en behandelingsstrategieën (methodieken) kunnen bij beeldende therapie het beste ingezet worden tijdens de behandeling van psychotische patiënten in de volwassenpsychiatrie?

Vanuit het genoemde onderzoek kan geconcludeerd worden dat het niet gangbaar is in de hedendaagse GGZ instellingen om beeldende therapie in te zetten als onderdeel van de behandeling op het moment dat de psychose nog volop aanwezig is, of zelfs op een hoogtepunt is. Uit dit onderzoek is verder gebleken dat (mediuminterventies in) beeldende therapie wel degelijk meerwaarde kan hebben in de behandeling van een psychose.
Tevens bleek uit het bovengenoemde onderzoek dat er twee behandelvisies, ofwel methodieken zijn die erg goed ingezet kunnen worden binnen de behandeling van deze doelgroep, namelijk het pré-therapeutische en het cognitief gedragstherapeutische gedachtegoed. Dit gedachtegoed van beide visies kan ook binnen de beeldende therapie ingezet worden, maar hier zijn in de literatuur geen richtlijnen voor te vinden.
Op grond van deze conclusie van het onderzoek was het schrijven van een behandelmodule over deze doelgroep een logische vervolgstap. Het is een module die kan dienen als richtlijn voor het behandelen van psychosen door middel van beeldende therapie. De focus van de module ligt op het contact maken van de psychotische patiënt met de wereld om hem heen. De module is beschreven volgens de richtlijnen van de NVCT.
Voor uitgebreidere en meer volledige informatie verwijzen we u door naar het onderzoeksverslag* en de module**.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingCreatieve Therapie
AfdelingInstituut Social Work
Jaar2006
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk