De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Storingsdiagnose Systeem voor complexe besturingen.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Storingsdiagnose Systeem voor complexe besturingen.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

DAF Trucks N.V. dochteronderneming van PACCAR inc., is een van de marktleiders in de Europese truckfabricage. Het bedrijf telt ongeveer 6000 werknemers die allen hun bijdrage leveren aan de dagelijkse productie, marketing en verkoop van ongeveer 180 trucks per dag. Door de felle concurrentie in dit segment is het onvermijdelijk om het productieproces continue te verbeteren en de continuïteit te waarborgen. Momenteel heeft DAF een machinebeschikbaarheid die hoger ligt dan 99,4%, maar die 0,6 % betekent toch bij 24/7 dienst 1 uur stilstand per week.
Deze afstudeeropdracht draagt in grote mate bij aan het verbeteren van de continuïteit van het productieproces door storingstijd en diagnose zoveel mogelijk te beperken.

Met name door de toenemende graad van automatisering in bedrijven neemt ook de kans toe dat storingen aan complexe besturingssystemen een bedreiging kan vormen voor het realiseren van de gewenste output. Derhalve is het belangrijk dat er bij storingen snel en adequaat kan worden geacteerd. Hierbij zijn de volgende zaken belangrijk

• Een systeem waarbij de benodigde tools en programmeerfaciliteiten direct beschikbaar zijn om snel aan de slag te kunnen.

• Het ontwerpen van een architectuur waarbij via ‘remote acces/control’ experts, van overal in de wereld, kunnen inloggen op de diverse systemen om te assisteren bij complexe problemen.

• Het ontwerpen van tools (programma’s) om ongrijpbare storingen die sporadisch optreden te diagnosticeren.

Ontwerp een storingsdiagnose systeem (zowel hardware als software) waarbij bovenstaande optimaal ingevuld zijn en toets een en ander in de praktijk.

De eerste fase van het project is een zogenaamd oriënterend onderzoek. Tijdens dit onderzoek is het volgende in kaart gebracht:

• De aard van de automatiseringslagen binnen DAF Trucks
• De aanwezige hardwarearchitectuur (netwerktopologie)
• De bestaande problemsolving technieken.

In de 2e fase van het project, de systeemkeuze, is gekeken naar mogelijke manieren om de doorlooptijd van het proces te verkorten en de juiste hardware (lees netwerk) te selecteren om de engineers te ondersteunen.

In de volgende fase van het project is gekeken naar de ontwikkeling van programmatuur die de engineers bij ongrijpbare complexe storingen kan ondersteunen in de vorm van een digitale oscilloscoop.

Uiteindelijk zijn in een testfase ‘performancemetingen’ uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat voorgestelde verbeteringen van beduidende invloed zijn op het storingsdiagnose proces en een en ander in eerste instantie voldoet aan de van tevoren gestelde criteria van DAF. Overige verbeteringen en ‘ideeën’ zijn in de vorm van aanbevelingen opgenomen in het verslag.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingElectrotechniek
AfdelingEngineering en Design
PartnersDAF Trucks NV
Jaar2005
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk